Hirošima
Tanjug/AP
Hirošima

Tanjug/AP

Hirošima, Foto: Tanjug/AP

Upotreba nuklearnog oružja kao sredstva u ratu treba da bude isključena, a Rusija poziva sve nuklearne sile da zvanično potvrde privrženost tom postulatu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povodom 75. godina od bombardovanja Hirošime.

Pročitajte još:

U obraćanju učesnicima komemorativne ceremonije povodom 75. godišnjice nuklearnog bombardovanja Hirošime, Lavrov je istakao da je Rusija, kao država koja poseduje nuklearno oružje, svesna svoje odgovornosti za međunarodnu bezbednost, globalnu i regionalnu stabilnost.

- Danas sa velikom zabrinutošću primećujemo degradaciju međunarodnog sistema kontrole naoružanja, propadanje sporazuma, značajno povećanje nuklearnih rizika - rekao je Lavrov.

Ruski ministar je istakao da je neophodno isključiti rizik vojnih sukoba između nuklearnih sila i mogućnost nuklearnog rata.

- Čvrsto smo uvereni da u takvom ratu ne može biti pobednika i da nikada ne bi trebalo da izbije. Predlažemo svim nuklearnim silama da zvanično potvrde privrženost tom postulatu - istakao je Lavrov.

Kako je rekao, Moskva potvrđuje svoje obaveze prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. Lavrov ističe da je za dalji napredak na putu nuklearnog razoružavanja neophodno da se suštinski razmotre pitanja kao što su raspoređivanje američkog globalnog sistema protivraketne odbrane, razvoj visoko preciznog nenuklearnog strateškog ofanzivnog naoružanja, naoružavanje svemira i sajber-prostora, odbijanje SAD da ratifikuju Sporazum o zabrani nuklearnog testiranja.

Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

Šef ruske diplomatije je podsetio da su SAD izvele nuklearni napad na Hirošimu i Nagasaki, znajući da se Drugi svetski rat bliži kraju.

- Američko nuklearno bombardovanje je predstavljalo demonstraciju sile i borbeno testiranje nuklearnog oružja na civilima. Amerika je prva i jedina zemlja koja je upotrebila tu vrstu oružja za masovno uništenje - podsetio je Lavrov.

Hirošima

Tanjug/AP

Hirošima, Foto: Tanjug/AP

On je istakao da su sovjetski predstavnici bili među prvim stranim posmatračima koji su posetili mesto tragedije i sakupili detaljne materijale koje su podneli rukovodstvu zemlje, što je kasnije predstavljeno široj međunarodnoj zajednici.

- Zajedničkim naporima smo obavezni da garantujemo da se užas i nesreća Hirošime i Nagasakija nikada ne ponove - poručio je ruski ministar.

Amerika je 16. jula 1945. godine testirala prvu nuklearnu bombu, a šestog i devetog avgusta 1945. godine bombardovali su japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Većina žrtava su bili civili. Bacanje atomskih bombi na već poraženi Japan smatra se najvećim ratnim zločinom u istoriji čovečanstva.

Preporučujemo: