Vladimir Putin
AP/Grigory Dukor
Vladimir Putin

AP/Grigory Dukor

Vladimir Putin, Foto: AP/Grigory Dukor

Rusija će 2019. biti najjača vojna sila na svetu, ocenio je juče ruski predsednik Vladimir Putin. On je istakao da Rusija ima moderno oružje koje još niko nema, a koje služi odbrani zemlje, održanju ravnoteže u svetu i globalnoj bezbednosti.

Bezbedne buduće decenije

- Jačanje odbrambenih sposobnosti i ruske bezbednosti, kao i izgradnja pouzdane zaštite od spoljašnjih pretnji, ostaju naši prioriteti i glavni zadaci. Naši politički i vladini lideri, društvo i svi građani perfektno razumeju vitalni značaj tih zadataka - rekao je Putin.

On je dodao da su se oružane snage Rusije tokom 2018. razvijale na uravnotežen i planiran način i da je nuklearna trijada znatno ojačala.

- Sve vrste i rodovi vojske razvijali su se uravnoteženo i obogaćeni su najsavremenijim oružjem i vojnom tehnologijom, u skladu sa planom i novim državnim programom naoružanja. Nuklearna trijada, koja igra glavnu ulogu u održanju globalne jednakosti, očigledno je postala jača - naveo je Putin.

Međutim, kako je istakao, novi oružani sistemi, od kojih će većina biti aktivna naredne godine, povećavaju raznolikost potencijala ruske armije i mornarice.

- Oni će pouzdano osigurati rusku bezbednost narednih decenija, ojačaće ravnotežu snaga, a stoga i stabilnost u svetu - podvukao je Putin.

Šef Kremlja je posebno istakao novu hipersoničnu raketu "kinžal" (bodež) i hipersoničnu jedrilicu "avangarda".

- "Kinžal" je već isporučen ruskoj vojsci, a ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će "avangarda" ući u vojnu službu naredne godine - naglasio je ruski lider.

 Prema njegovim rečima, ti novi oružani sistemi nateraće one koji su navikli na militarističku i agresivnu retoriku da dobro razmisle.

- Rusija će se posebno fokusirati na to da opremi armiju oružjem koje je sposobno da efektivno izbegne sve protivraketne sisteme odbrane, poput "avangarde". Moramo pojačati napore kako bismo što pre mogli da pređemo na to moderno oružje, koje ima napredne sposobnosti - rekao je Putin.

Ruski predsednik se osvrnuo i na najavu SAD da će izaći iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanog još 1987.

- U slučaju da Amerika obori sporazum, moraćemo da preduzmemo dodatne mere da osnažimo našu bezbednost. Rusija bi vrlo lako mogla da napravi projektile kratkog i srednjeg dometa koji se lansiraju sa zemlje, a koji su sporazumom INF zabranjeni - upozorio je Putin.

SAD ne teže miru

Kako je ocenio, potencijalno povlačenje Vašingtona iz sporazuma sa Rusijom daće zamaha trci u naoružanju, a na takav potez se ne može gledati kao na težnju ka miru.

- Povlačenju SAD iz sporazuma INF budi ozbiljnu zabrinutost. Taj korak bi mogao da ima negativne posledice i primetno će oslabiti regionalnu i globalnu bezbednost. U perspektivi, to zapravo može da znači degradaciju, pa čak i uništenje cele arhitekture kontrole naoružanja i neširenja oružja za masovnu destrukciju - istakao je ruski predsednik.

Putin je, ipak, rekao da ništa ne sprečava razmatranje modernizacije sporazuma INF sa drugim državama ili rad na novom sporazumu o oružju u toj sferi.

Zaista, postoje određeni problemi u vezi sa tim sporazumom. I druge zemlje koje poseduju projektile kratkog ili srednjeg dometa ne učestvuju u njemu. Ali ništa ne sprečava pokretanje pregovora o njihovom pristupanju postojećem sporazumu ili pokretanje diskusije o parametrima nekog novog sporazuma - zaključio je Putin.

Novo rusko oružje od kojeg strepe i NATO i SAD!
Jedrilica "avangarda"

Rusija je razvila glajding (plutajuću) bojevu glavu bržu od zvuka, nazvanu "avangarda". Ona može da dostigne brzinu od 20 mahova, odnosno 24.696 kilometara na čas (brzina zvuka je 1.234,8 kilometara na čas). Ima velike manevarske sposobnosti koje je čine imunom na sve protivraketno oružje koje danas postoji. Ta bojeva glava je testirana i ušla je u serijsku proizvodnju.

Hipersonična raketa "kinžal"

Još jedno od naprednog oružja koje Rusija ima jeste hipersonični raketni sistem. On je testiran, a od 1. decembra 2017. pilot-model je postavljen u južnoj Rusiji. Raketa se lansira iz aviona i dostiže brzinu od 10 mahova, odnosno 12.348 kilometara na čas (brzina zvuka je 1.234,8 kilometara na čas), dok manevriše da bi probila protivvazdušnu odbranu. To oružje nazvano je "kinžal" (bodež) i može da nosi nuklearnu bojevu glavu

Rusija je proizvela podvodni dron ogromne izdržljivosti sa stelt tehnologijom i nuklearnim reaktorom, koji je manji i moćniji nego kod ranijih modela. Dron može da se suprotstavi nosačima aviona i njihovim borbenim grupama, kao i da napada obalsku odbranu, a nevidljiv je na sistemima neprijatelja.

Rusija je 1. decembra uvela u upotrebu lasersko oružje nazvano "aleksandar peresvet", po srednjovekovnom monahu ratniku. U pitanju je oružje koje može da uništi metu, poput dronova, letelica i projektila, u deliću sekunde.

Pročitajte još:

Rusija je završila testiranje novog raketnog sistema sa teškom interkontinentalnom balističkom raketom "sarmat", koja može da dosegne bilo koju tačku na planeti. Konstruktori su stručnjaci ministarstva odbrane zajedno sa organizacijama aerokosmičke industrije.

Raketa "sarmat" je teška čak 200 tona. Ima kratku aktivnu fazu letenja, što komplikuje njeno presretanje antiraketnim sistemima. Tu raketu je moguće opremiti nuklearnim bojevim glavama, uključujući i one hipersonične.

Nova krstareća raketa može da pogodi bilo koju tačku na planeti i zaobiđe antiraketne sisteme. Kako bi letela neprimećeno, raketa može da menja putanju i visinu, tako da može da leti i među planinama u klancima, kanjonima... Planirano je da 2019. uđe u upotrebu.

 

Komentari (1)

XXL

20.12.2018 06:52

Kako je zagrmeo kao ono čuveno sa radija za vreme drugog Sv.rata - "Gavarit Maskva ..."? Al' su svi pažljivo slušali tu najavu programa ...