Pentagon
AP/Charles Dharapak
Pentagon

AP/Charles Dharapak

Pentagon, Foto: AP/Charles Dharapak

 

Erik Čeving, desna ruka sekretara odbrane Marka Espera, šesti je visoki civlini zvaničnik Pentagona, koji je poslednjih nedelja napustio funkciju.

Politiko, koji je prvi objavio ovu informaciju da će Čeving otići sugeriše da njegov odlazak nema nikakve veze sa odlukom Donalda Trampa na naredi ciljano ubistvo iranskog vojnog komandanta Kasema Sulejmanija.

Foks njuz blizak sa republikancima saopštio je da odlazak Čevinga očekivan i da nije povezan sa trenutnim sukobom sa Iranom, nego da jedan od vodećih ljudi Pentagona se pridružuje privatnom sektoru u koji odlazi sve veći broj civila iz Pentagona.

"Zahvalan sam za Erikov profesionalizam, prosuđivanje i vođstvo tokom poslednjih sedam meseci, kada sam prešao u ulogu sekretara za odbranu", rekao je Esper u izjavi za javnost.

Izveštaji ukazuju da će ga zameniti Jen Stjuart, najviši republikanski član Komiteta za oružane sange i bivši savetnik predsednika zajedničkih šefova.

Među onima koji su takođe otišli ​​bili su direktor Agencije za napredne istraživačke projekte u odbrani, vršilac dužnosti podsekretara za osoblje i spremnost, glavni zamenik podsekretara za obaveštajne poslove i pomoćnik sekretara za azijska i pacifička pitanja bezbednosti.