Boris Džonson
AP/Frank Augstein
Boris Džonson

AP/Frank Augstein

Boris Džonson, Foto: AP/Frank Augstein

Eksponencijalno rastuća epidemija nadmašuje brzinu širenja testiranja, što znači da nije moguće pravilno pratiti širenje bolesti.

ANKETA: DA LI SE SLAŽETE SA STAVOM "GARDIJANA"?

 

Ako se ništa ne promeni, glavni vladin naučni savetnik, Ser Patrik Valans, upozorio je u ponedeljak - do sredine novembra moglo bi da bude 200 smrtnih slučajeva dnevno.

Jasno je da prenos bolesti preko stanovništva treba zaustaviti. Ovo možda neće zahtevati zaključavanje širom zemlje.

Boris Džonson, Bregzit

Tanjug/AP

Boris Džonson, Bregzit, Foto: Tanjug/AP

Međutim, u celoj zemlji treba da stupe na snagu stroge mere, zajedno sa jasnom strategijom za ponovnu izgradnju sistema za ispitivanje i praćenje. Boris Džonson mora odlučno da krene da bi suzbio rizik.

Dileme poput napetosti između smanjenja socijalnih kontakata i nastavka ekonomskog života nije lako rešiti. Ali lekcija iz ranijeg perioda ove godine bila je da je u pandemiji najbolje kretati se brzo.

Nevolja je u tome što Britanija ima pogrešnu vladu za vreme koronavirusa. Boris Džonson još uvek nije pokazao da može da odmeri ozbiljnost situacije i da se ponaša na odgovarajući način. Pustio je događaje da izmaknu kontroli, jer je verovao da se može izvući iz problema.

Prečesto je premijer obećavao i nedovoljno se snalazio - ako je uopšte uradio nešto. On ne želi da preuzme odgovornost za svoje pogrešne korake tokom pandemije.

PROČITAJTE JOŠ: