Američka vojska
Tanjug/AP
Američka vojska

Tanjug/AP

Američka vojska, Foto: Tanjug/AP

Južna Koreja je prekinula posao sa SAD da bi nastavila isporuke humanitarnog izvoza u Iran.

Teheran je više puta pozvao Vašington da odustane od svojih sankcija protiv Islamske Republike, posebno usred pandemije COVID-19, optužujući Ameriku da preti životima i blagostanju miliona Iranaca.

Seul je dobio američku izvoznu dozvolu koja omogućava azijskoj državi da nastavi humanitarne izvozne isporuke u Iran, objavio je u petak zvaničnik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

"6. aprila je započeo proces humanitarnog izvoza zasnovan na Generalnoj licenci br. 8", rekao je zvaničnik. „Naše kompanije i banke trebalo bi da pripreme dokumenta koja su potrebna da izvrše pojačanu dubinsku istragu i mislimo da isporuke mogu početi otprilike mesec dana kasnije“, dodao je.

Opšta licenca br. 8 je mehanizam oslobađanja od Ministarstva finansija Ministarstva finansija SAD, stvoren u februaru 2020. godine, koji omogućava „određene humanitarne trgovinske transakcije koje uključuju centralnu banku Irana“, iako je poslednji podložan američkim sankcijama.

Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

„Južna Koreja se zalaže za sve tri metode“, potvrdio je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova.

Pre nego što je aranžman sa SAD dogovoren ove nedelje, južnokorejske kompanije su se plašile odmazde američkih sankcija protiv prodaje lekova i druge robe Iranu, što je nagnalo da trgovina naglo opadne.

Teške sankcije

Pre 2018. godine Južna Koreja je otkupila oko 10 posto izvoza iranske nafte, a oko 1/10 njenog uvoza energenata, bio je iz Irana. Međutim, u maju 2018. godine SAD su se jednostrano povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma i uvele stroge energetske i bankarske sankcije protiv Teherana, preteći drugim državama i kompanijama sekundarnim sankcijama ako nastave da posluju sa tom zemljom. Seul i većina drugih zemalja su se pridržavali, zaustavljajući uvoz nafte iz zemlje Bliskog Istoka sredinom 2019. godine.

Iran, koji je postao najteže pogođen pandemijom COVID-19, više puta je pozvao Vašington da prestane da ometa izvoz, rekavši da sankcije oduzimaju državi prihode koje bi mogla da koristi za kupovinu potrebnih medicinskih i drugih oprema.

Trampova administracija i dalje insistira na tome da ne postoje „nikakve sankcije“ koje bi sprečile isporuku humanitarne pomoći Iranu, čak i dok je pritiskao Međunarodni monetarni fond da odbaci zahtev Teherana za kredit u iznosu od pet milijardi dolara za pomoć u borbi protiv pandemije.