Džamal Kašogi
AP

 

Džamal Kašogi

EPA

Džamal Kašogi, Foto: EPA

Deca novinara iz Saudijske Arabije Džamala Kašogija su kao odštetu za očevo ubistvo dobila veliki iznos novca i luksuzne kuće vredne po četiri miliona dolara, piše "Vašington post".

Vašington post navodi i mogućnost da će Kašogijeva dva sina i dve ćerke primiti i mnogo veće uplate, spominju se desetine miliona dolara, o kojima će se možda pregovorati nakon suđenja za ubistvo saudijskog novinara.

Podseća se da je Kašogija, otvorenog kritičara saudijskog režima, likvidirao tim saudijskih operativaca u konzulatu te zemlje u Istanbulu, i da je ubistvo oktobra 2018. godine izazvalo burne reakcije čitavog sveta, a mnogi političari i biznismeni udaljili su se od te zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Jedna od bogatijih saudijskih porodica, Al Saud, smatra da je neophodno da potomci ubijenog novinara moraju dobiti neku vrstu odštete, navodi Vašington post. Smatra se, kako piše list, da je taj "aranžman" deo napora saudijskog državnog vrha da postignu sporazum sa porodicom Kašogi.

Deca ubijenog novinara nisu komentarisala navode da je saudijski princ direktno uključen u ubistvo njihovog oca. Zvaničnici Saudijske Arabije odriču svaku umešanost princa Muhameda bin Salmana u ubistvo, i objašnjavaju da je tim želeo da dovede Kašogija u Rijad, ali je da posle borbe u konzulatu u Istanbulu došlo do njegovog ubistva.

Ako je, kako se navodi, na ovaj način i "objašnjeno" šta se dogodilo, zvaničnici će još morati da kažu i gde je nestalo telo? Kako se prenosi, sumnja se da je telo raskomadano i sklonjeno.

Džamal Kašogi

AP

Džamal Kašogi, Foto: AP

Prema tvrdnjama službenika koji su čuli audio-snimak operacije, prvo se čuo glas koji je upozorio druge operativce da puste glasnu muziku kako bi ublažili snimak električnog uređaja.

Za pet operativaca koji su se u vreme ubistva nalazili u konzulatu tužilaštvo traži smrtnu kaznu, podseća američki list.