Zemlja Atmosfera
Profimedia
Zemlja Atmosfera

Profimedia

Zemlja Atmosfera, Foto: Profimedia

 

 

Predviđanja kako će izgledati svet za dve decenije sve više zaokuplja pažnju raznih analitičara i geopolitičara. Jedino u čemu su svi oni saglasni jeste to da će se svet " poprilično promeniti" i da će Afrika doživeti veliki uspon, kako demografski tako i sa ogromnom bazom mlade radne snage.

Ono u čemu prednjači Afrika u odnosu i na Evropu, Severnu Ameriku, Aziju i Australiju je ogorman broj mladih, koji sve više ulažu u obrazovanje i spremni su efikasnije da se globalno povežu. Svakako najveća revolucija u Africi najverovatnije je širenje velikih, jeftinih i kvalitetnih solarnih panela.

"Svet će naučiti staviti solarne panele tamo gde sunce zaista i sija", rekao je jedan energetski "guru", a citira ga BBC.

Porast će u svakom smislu, zabeležiti i supersila Kina koja je "osvojila"  većinu izvora sirovina sveta sada, de fakto, ima vlast nad svojim građanima kao i nizom drugih zemalja koje se bore otplatiti svoje dugove.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ko su gubitnici?

Svakako najveći gubitnik kako u ekonomiji tako i demografiji biće Evropa. Ono što je poznato za sad jeste da će 2039. finansijske servise da vodi " veštačka inteligenicija", u čemu će Evropa prednjačiti u odnosu na ostatak sveta. Roditelji koji su nekad svoju decu podsticali da postanu advokati i lekari svoju pažnju će usmeriti da oni postanu dizajneri i glumci i da se bave bilo kojim kreativnim poslom, dok će većinu manuelnih zanimanja da preuzmu roboti.

Ono što takođe zabrinjava jeste što život u gradovima za 30 godina biće veoma opasan. Posebno se to odnosi na leta, koja će postati paklena, a jedni spas je u okretanju solarnoj energiji. 

Čaša, voda

Profimedia

Čaša, voda, Foto: Profimedia

 

Bliski istok će takođe da doživi pad 2039. godine. Vreme gasa i nafte će proći, a ekonomski ovaj prostor će svi početi da ignorišu. Ono što brojni analitičari tvrde jeste da vreme fosilnih goriva poput uglja, gasa i nafte polako prolazi. Nafta će poptuno da izgubi svoju vrednost. Ono što će svakako imati najveću vrednost biće čista pijaća voda, koja će biti vrednija nego ikad. 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ratove za naftu zameniće ratovi za vodu, a predviđa se da će potencijalno najveće žarište biti velike reke, oko čega će izbiti veliki konflikti. Takođe trgovina informacijama, njihova prodaja na malo ili veliko , ali i ilegalno postaće glavno oruđe pojedinim vladama i državama u kontroli. Predviđa se takođe da će neke države izabrati totalnu kontrolu, a neke će odlučiti da napuste sajber prostor i trudiće se da što više smanje uticaj društvenih mreža i medija na sopstvena društva. Čak se predviđa i vraćanje klasične pošte i smanjenje mogućnosti ostavljanja elektronskog otiska.