Bolivija
EPA
Bolivija

EPA

Bolivija, Foto: EPA

Zaključno sa utorkom u ponoć, u Boliviji je potvrđen 60.991 slučaj kovida-19 i 2.218 preminulih od ovog oboljenja.
Inače, u ovoj južnoameričkoj državi dodatni problem predstavlja lažni lek hlor-dioksid, koji se prodaje u malim bočicama kao „lek za koronu i druge bolesti“. U pitanju je otrovni izbeljivač i sredstvo za dezinfekciju, a oglasilo se i bolivijsko ministarstvo zdravlja, apelujući na građane da ne nasedaju na prevaru, nakon što je najmanje pet osoba u prestonici La Pazu preminulo zbog uzimanja ovog „leka“. Štaviše, u slučaju tih žrtava hlor-dioksid je pospešio razvoj upale pluća od kovida-19, što je i dovelo do smrtnog ishoda. 

Vakcine će koštati dva i po evra!

Farmaceutski koncern „AstraZeneca“ planira da do kraja godine na tržište izbaci vakcinu protiv koronavirusa, koja će, kako je najavio predsednik kompanije Paskal Sorio, koštati dva i po evra. On je izjavio da je cilj kompanije da vakcina bude dostupna svim ljudima.
Farmaceutska kompanija se nada da će vakcina biti proizvedena do kraja godine, a prema rečima Sorioa, čak i nešto ranije, ako sve bude išlo kako treba.

420
leševa pokupljeno sa ulica, iz automobila i napuštenih stanova u La Pazu za samo pet dana

3.016
mrtvih su specijalizovane službe pronašle na javnim površinama između 1. aprila i 19. jula


Korona će još dugo biti prisutna
Stručnjaci upozoravaju kako će svet dugo živeti s koronavirusom uprkos pronalasku vakcine.
Profesor Džon Bel sa Univerziteta u Oksfordu smatra da su male šanse da će kovid-19 biti eliminisan usprkos pozitivnim vestima objavljenim početkom nedelje da vakcine koje su proizveli aktiviraju imunološki odgovor na koronavirus.
- Realnost je da će ovaj patogen biti ovde zauvek, da ne ide nigde. Verovatno da vakcina neće imati trajan efekat, tako da ćemo morati da imamo kontinuirani ciklus vakcinacije. Zbog toga mislim da je ideja eliminacije koronavirusa zaista nerealna - zaključio je Bel.

PROČITAJTE JOŠ: