Sahrane u Brazilu
printscreen
Kovid bolnica vraćena u funkciju

EPA

Kovid bolnica vraćena u funkciju, Foto: EPA

U najvećem gradu u Brazilu koji je najgore pogođen korona virusom, epidemija još nije dostigla svoj pik, a zdravstveni sistem je uveliko urušen. I dok se lekari bore danonoćno da sačuvaju živote, predsednik Žair Bolsonaro je više fokusiran na "drugog pacijenta" - ekonomiju države.

U Sao Paolu, na jedinici intenzivne nege jedne od najvećih bolnica lekari lude kada im neko pomene predsednika i njegove sumanute izjave. "Strašno, nemam reči", govore kroz zube dok jure da spasu život pacijenata.

- To nije grip. Ovo je nešto stravično, nešto sa čim se prvi put u životu suoačavamo - kaže dr Žak Stajnbok.

Upitan da li se plaši za svoj život, u dahu odgovara: "Da!"

Razlozi za to su više nego očigledni. Na odeljenju intenzivne nege vlada sablasna tišina. Korona virus ubija iza svake zavese... I dok političari glasno iznose svoja mišljenja, koja su često nesuvisla, ovde se ogleda sav horor pandemije koja je zadesila svet.

Sahrane u Brazilu

printscreen

Sahrane u Brazilu, Foto: printscreen

 Borba za život i tragičan kraj

Pacijentkinja ima tek 40 godina, a njena medicinska dokumentacija govori da je šansa za preživljavanje loša. Do kreveta doleće još jedna sestra. Svi ispred zastanu samo na sekund da promene odelo i da se dezinfikuju i odmah uleću unutra. Drugi doktor trči hodnikom, gotovo se sapliće dok menja svoju zaštitnu kecelju.

Ova scena je postala tako redovna. Odeljenje je krcato a očekuje se da će epidemija dostići svoj vrh tek za dve nedelje.

Kraj kreveta žene uskoro je ceo tim lekara. Stisnuti jedno uz drugo, kao tim pokušavaju da je održe u životu. Stavljaju joj tubus i nameštaju u odgovarajući položaj. Masaža srca je jedino što ju je održalo u životu. Doktorka koja potom izlazi sumornog lica zastaje na trenutak u hodniku, samo da dođe sebi. Iznad obrva nakupio joj se znoj. U sobu uleće drugi doktor uz tresku staklenih vrata. Počinje nova borba, koja traje punih 40 minuta... I onda, bez prethodnog upozorenja čuje se stravičan pisak, a na monitoru je ravna linija. Gotovo je. Nema joj spasa.

Grobove kopaju danonoćno
Na drugom delu grada slika koja nimalo ne uliva optimizam. Na brdu iznad saopalova groblje Vila Formosa puno je ožalošćenih, a iskopano je na stotine raka u koje samo trevba da se polože tela. Ovde sahrane jednog čoveka u proseku na svakih deset minuta, dok grobari, nešto malo dalje, gotovo danonoćno kopaju nove rake.

Brazil je imao priliku da se spremi. Gotovo dva meseca su gledali kako korona hara svetom. Međutim, umesto priprema, vlasti su upućivale oprečne poruke... Prave posledice ovoga će se tek videti, kada se podvuče crta.