Vladimir Putin
EPA/SERGEI ILNITSKY

Još jedna lažna nadgrobna ploča sa imenom i fotografijom ruskog predsednika Vladimira Putina pojavila se u Rusiji.

Spomenik je ovaj put postavljen u jugozapadnom gradu Voronežu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

- Neverovatan lopov i lažov. Politički leš - napisano je u tekstu uz Putinovo ime, inicijale, godinu rođenja, i u kojem je 2019. navedena kao godina smrti.

Fotografije instalacije pojavile su se 5. juna na Tviter nalogu ‘Agit Rusije’, koji pripada grupi koja sebe naziva “federalnim kanalom agitacije, vesti i uličnih protesta u Rusiji”. U naknadnom postu grupe piše da je fotografiju poslao anonimni pošiljalac, prenosi CDM.

Bila je to jedna u nizu sličnih instalacija u poslednjih nekoliko sedmica. Od marta, u najmanje osam gradova uočene su lažne nadgrobne ploče s Putinovim licem, što je deo koordinirane protestne kampanje.

Prvi se pojavio u gradu Naberežnje Čelni, u Tatarstanu, 10. marta. Dvoje aktivista kasnije su uhapšena zbog navodne umešanosti.

Ubrzo nakon toga, lažna nadgrobna ploča pojavila se u Moskvi, a treća u Berlinu. Aktivisti su 3. aprila postavili ploču preko puta čuvenog Katedrala Svetog Isaka u Sankt Peterburgu, privukavši značajnu pažnju.

Grupa ‘Agit Rusija’ je preuzela odgovornost za neke od nadgrobnih ploča. U intervjuu za novinski portal Meduza u aprilu, portparol Grigorij Kudrijavcev izjavio je da je grupa oformljena kako bi “popunila rupu” koju je za sobom ostavio nedostatak uličnih protesta u Rusiji.

- Pokret je zajednica ljudi različitih starosti i političkih pogleda. Oni su ujedinjeni zajedničkom željom da se bore protiv diktature i totalitarizma, te Putinove propagande - rekao je on za portal.

Kudrijavcev je objasnio kako aktivisti grupe ‘Agit Rusija’ radije ostaju anonimni i većina njih se međusobno ne poznaju.

Možda je među najžešćim akcijama pokreta ona iz decembra 2018. godine, kada su aktivisti postavili plakate širom podzemne železnice u Sankt Peterburgu, na kojima su Putin i premijer Dmitrij Medvedev prikazani u božićnim šeširima kako nude novogodišnje čestitke.

- Naš dar za vas je rast cena, porast komunalnih računa, porast cena gasa, podizanje starosne granice za penzionisanje - pisalo je na plakatima, čime se aludiralo na neke od najkontroverznijih političkih odluka koje je ruska vlada donela poslednjih meseci.