Severni tok 2
EPA
Severni tok 2, Foto: EPA

Dok preko teritorije Ukrajine ide tranzit gasa u zapadnu Evropu, ukrajinski tranzitni sistem će biti „deo sistema odbrane“, a promene na tom planu će zemlji naneti štetu, naveo je on.

„Tada će naša biti daleko ranjivija pred ruskom agresijom. I baš zbog toga je obustava ‘Severnog toka 2’, bez preuveličavanja, pitanje života i smrti za naše građane“, napisao je Koboljev na Fejbuku.

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Severni tok, Foto: EPA/AP

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Protiv gasovoda su i Ukrajina, baltičke zemlje i Poljska.

Radovi su nastavljeni posle godinu dana kada je brod „Fortuna“, protiv kojeg su SAD takođe uvele sankcije, položile 2,6 kilometara cevi u teritorijalnim vodama Nemačke.

Ostalo je da se izgradi još 148 kilometara gasovoda od ukupno 2.460 kilometara - od otga 120 kilometara u Danskoj i 28 u Nemačkoj.

BONUS VIDEO: