ZAKLETVA ROHANIJA! "SAD očekuje poraz"

SAD očekuje poraz u njihovoj nameri da se ponovo uvedu sankcije Ujedinjenih nacija Iranu, izjavio je danas iranski predsednik Hasan Rohani, dok je Vašington objavio da su sve sankcije Ujedinjenih nacija protiv Irana ponovo uvedene.

Iran, Rohani
Iran, Rohani, Foto: Tanjug/AP

„Amerika se približava sigurnom porazu u svom potezu sa sankcijama. Suočila se sa porazom i negativnim odgovorom međunarodne zajednice“, rekao je Rohani u televizijskom govoru, prenosi Rojters.

„Nikada nećemo popustiti pred američkim pritiskom, a Iran će dati razarajuć odgovor na američko nasilništvo“, rekao je Rohani.

Tri evropske strane u nuklearnom sporazumu - Francuska, Britanija i Nemačka - saopštile su danas da bilo koja odluka ili radnja preduzeta radi ponovnog uvođenja sankcija UN „neće imati pravni efekat“, jer je Vašington koristio mehanizam dogovoren nuklearnim sporazumom iz 2015. godine između Irana i svetskih sila, koje su SAD napustile 2018. godine.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Ilustracija

Međutim, Tramp planira da izda izvršnu naredbu koja mu omogućava da nametne američke sankcije onome ko krši sankcije protiv Irana, prenosi Rojters.

Koja zemlja je najviše propatila zbog američke politike?

Ukupan broj glasova: 67

  • Iran: 12% (8)
  • Severna Koreja: 18% (12)
  • Srbija: 52% (35)
  • Venecuela: 18% (12)

Iransko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je napore Vašingtona kao uzaludne, navodeći da je „američki pristup glavna pretnja međunarodnom miru i bezbednosti i pretnja bez presedana Ujedinjenim nacijama i Savetu bezbednosti“.

Iranski rijal pao je danas na rekordno najniži nivo u odnosu na američki dolar nakon izjave Trampove administracije.

iran
iran, Foto: Shutterstock

Američka valuta danas iznosi čak 273.000 riala, u poređenju sa 267.800 riala juče, navodi devizna stranica Bonbast.com koja prati nezvanično tržište.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi