Arktik
Youtube printscreen
Arktik, Foto: Youtube printscreen

Na 320 kilometara od Aljaske nalazi se podvodna visoravan Čukotski platoi, koje čine podvodni grebeni koji se uzdižu i prostiru sve do Severnog ledenog okeana, nalazeći se na polovini puta između Aljaske i ruskog Dalekog istoka.

Region je zanimljiv iz dva razloga. Američko ministarstvo unutrašnjih poslova u svom izveštaju navodi da područje ima potencijal da postane bogata baza za eksploataciju nafte i da bi moglo postati područje od velike vrednosti za zemlju koja bi tamo krenula sa bušenjem.

Drugo, ako bi SAD mogle da polažu pravo na plato tako što bi ga UN prepoznale kao geološki produžetak njenog kontinentalnog dela, tada bi prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu (UNCLOS) SAD bi iemale ekskluzivna prava na resurse vađenje u tom području. Isti slučaj je i sa Rusijom, koja je poslednjih godina uradila gotovo sva istraživanja i geološka snimanja kako bi dokazala da ima pravo na ovaj deo na severu.

Trenutno Sjedinjene Države nisu podnele nikakve formalne zahteve za region. Suprotno tome, Rusija pokazuje veće teritorijalne ambicije, povećavajući zahteve poslednjih godina. Moskva je jasno izrazila svoju nameru i sposobnost da odbrani teritorije za koje tvrdi da na njih polaže pravo, pa je sprovela vojnu izgradnju na ostrvu Vrangel, ruskoj teritoriji najbližoj Čukotskom platou, stacionirajući trupe i sisteme PVO na ostrvu.

Američki mediji zbog toga sugerišu da je potrebno da Vašington razvije koherentnu politiku oko Čukotskog platoa. Nacionalni interes piše da predstojeća administracija Džoa Bajdena treba da učini dve stvari: ojača američku obalsku stražu i mornaričko prisustvo na Aljasci, i proširi istraživačke napore u regionu.

U svojoj analizi, mediji prenose da Amerika treba što pre da započne pregovore sa Rusijom kako bi se postigao miran i uzajamno prihvatljiv dogovor oko eventualnih teritorijalnih nesuglasica pre nego što se oni dogode. Američki mediji ovo vide kao način da se izbegnu potencijalni sukobi i da se obezbedi stabilan i prosperitetniji aranžman za obe strane.

Takođe, podsećaju da Amerika mora da bude spremna da naučnim metodama dokazuje svoje tvrdnje i prava na Arktiku, za šta je neophodan mnogo veći broj misija, ali i veći broj ledolomaca kako bi mogla da sustigne Rusiju koja već dugo radi na širenju flote arktičkih brodova.

Pročitajte još: