Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Poslednjih godina, na značaju sve više dobijaju naučne discipline koje kombinuju matematiku i biologiju, kao što su bioinformatika i algoritamska biotehnologija.

Na osnovu rada naučnika iz Sankt Peterburga pretpostavlja se da će biti izvodljivo definisati na koje delove genoma se može najlakše delovati u svrhu njegove neutralizacije. Pročitati genom nekog nepoznatog virusa nije naročito kompleksno. Međutim, problemi nastaju u obradi dobijenih podataka zbog učestalih mutacija virusa SARS-CoV-2.

Naučnici iz celog sveta izučavaju razne varijante koronavirusa i do sada je dešifrovano više hiljada genoma. Dmitrij Antipov i Mihail Rajko, eksperti sa Sanktpeterburškog državnog univerziteta su sa pojavom koronavirusa obustavili sva svoja ranija istraživanja i posvetili se izučavanju strukture SARS-CoV-2.

Trebalo im je dva dana da ustanove prvobitnu strukturu genoma virusa. Po njihovim rečima RNK virusi odlikuju se visokom promenljivošću, što nameće potrebu čitanja velikog broja različitih varijanti virusa. Naučnici iz Sankt Peterburga se nadaju da će rezultati njihovog istraživanja pomoći u razvoju vakcine.

Antipov i Rajko napomenuli su da istraživanja na genetskoj strukturi koronavirusa nisu najsloženiji projekat na kome rade, istakavši da su biolaboratorije SPbGU sposobne da se pozabave svim globalnim problemima. Ipak, po rečima Ale Lapidus, zamenice direktora Centra za bioinformatiku i algoritamske biotehnologije, danas postoji „hronična oskudica stručnjaka za bioinformatiku i da to posebno dolazi do izražaja u kriznim situacijama“.

Ruska federalna agencija za biomedicinu objavila je pre nekoliko dana da je na bazi leka „meflokvin“, koji se koristio za borbu protiv malarije, napravila medikament koji blokira upalne procese u organizmu.