Nosač aviona Kuznjecov
Profimedia
Nosač aviona Kuznjecov

Profimedia

Nosač aviona Kuznjecov, Foto: Profimedia

Ovih dana je ruska flota podigla veliku buku uz obale zapadnih evropskih država na svom putu prema Siriji gde će učestvovati u novim napadima na Alepo, a na čelu osam brodova je jedini ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov".

"Ispravno protumačena kao nova Putinova pljuska Britancima i Francuzima, ''moćna flota'' ipak nije toliko jaka koliko se čini. Preciznije, njen najveci brod ''Admiral Kuznjecov'' zapravo nije baš takav strah i trepet. Bilo je to očito iz gustog crnog dima koji je konstantno okruživao ovaj dizelski nosač aviona, zbog čega je postao predmet pošalice među Britancima", navodi hrvatski list.

Nazvavši ruski nosač aviona "starom kantom", "Jutarnji list" ukazuje da na činjenicu da taj brod na put nikad ne ide bez sopstvenog tegljača "Nikolaja Cikera", za slučaj da se pokvari usred plovidbe.

 

"Admiral Kuznjecov", dodaje se u tekstu, lepo izgleda na promotivnim slikama, ali zapravo krije prilično loše stanje ispod palube pri čemu, osim nepouzdanih turbina i bojlera, ima katastrofalne vodovodne i sanitarne instalacije zbog čega se polovina toaleta na njemu ne može koristiti.

Pomorski stručnjak Piter Roberts kaže da je "Kuznjecov" jedan od onih brodova koji se u pomorskom žargonu nazivaju "nesrećnim" jer su za njega, navodi on, stvari krenule po zlu još otkako je dizajniran, a kasnije jednostavno nije imao sreće.

Međutim, Roberts i drugi pomorski stručnjaci upozoravaju da to ne znači da "Admirala Kuznjecova" automatski treba otpisati i ističu da je to još uvek veliki, brz i impresivan brod s dobrim avionima.

Na "Kuznjecovu" je smešteno 15 aviona, Migova 29 i Suhoja Su-33, kao i 10 napadačkih helikoptera Ka 52, navodi hrvatski list.

Težak 55.000 tona i dug 305 metara, ruski brod se kroz svoju istoriju borio s nizom poteškoća.

Njegova je izgradnja počela 1982. godine, a deo sovjetske mornarice postao je 1990, dok je potpuno operativan postao tek 1995, ovaj put kao deo ruske mornarice.

Trebalo je da bude prvi brod u svojoj klasi, ali je zbog političkih i finansijskih okolnosti ostao jedini, zaključuje "Jutarnji list".

Save

Komentari (7)

buba

22.10.2016 15:30

A Hrvati se razumeju u nosace aviona ko Mara u krivi ...

djordje1953

22.10.2016 18:39

@buba - hrvati se rezumeju kome treba da se uvuku u zadnjicu

zora vukasinovic

23.10.2016 09:25

@buba - Marsale navrati samo pet minuta na kavicu Da vidis kako zive i sta su uciinili od drzave tvoji pioniri pa se vrni odma pod tu plocu ladnu.

OTAN

22.10.2016 18:37

Tačno je sve što su napisali o toj "ruskoj kanti". Sramota je za svakog kapetana da mu je u pratnji broda i lični tegljač za "ne daj Bože!" . Taj jedan i jedini ruski nosač ima borbeni "komplet" od 30-tak letelica,dok svaki od 12 američkih nosača klase "Nimitz" nosi njih 85 ! A američke ratne flote su prisutne u Mediteranu i Persijskom zalivu odavno i konstantno.Ovaj "kuznjecov" dođe više kao malo skuplji bilbord koji se bavi ruskom ratnom retorikom i propagandom.Čuj,dolaze rusi! :-) ! ! !

Grešni pop Milorad

23.10.2016 13:19

@OTAN - U vojnoj strategiji su mnogi faktori prisutni ukljucujuci i doktrinu koja je izgleda tebi strana. Rusija svoju moc ne bazira na propagandi kao sto to cine Amerikaci ali je zasigurno egikasnija i organozovanjija od Amera. Kauboji to dobro znaju i iz tog razloga i nesmeju da udju u otvoremi komflikt sa njima jer su oni najbociniji sminkeri i nista drugo. Sa druge strane Rusija je demonop[olizovala svet koji ce svakim danom sve vise i vise okretati ledja Amerima i odmicato od njihove hegemonisticke

XXL

22.10.2016 19:19

Taj brod rusima služi da sa njega polete i slete avioni i ni za šta drugo, a ne da se snimaju filmovi. U slučaju pogodka ruski mornari nemaju obavezu da gase nuklearne reaktore i zaustavljaju turbine kao amerikanci na svojim brodovima - dakle jednokratna upotreba oružja. U slučaju rata oružje se ne vraća kući. To bi hrvati trebali da znaju kao pomorci. Zašto su svi oduševljeni ruskim oružjem najbolje oslikava izjava izrealskog probnog pilota koji je testirao ruski borbeni avion MiG-21 Fishbed.

lale

22.10.2016 19:23

Pa sto kantu ne potope.