Rat, sukob
EPA/DAI KUROKAWA
Rat, sukob

EPA/DAI KUROKAWA

Ilustracija, Foto: EPA/DAI KUROKAWA

„Jedan okidač mogao bi biti pojava kurdske države uz separaciju dela Iraka i Sirije“, upozorio je stručnjak.

 

 

Sivkov takođe ne isključuje da bi unutrašnji problemi velikih zemalja, na primer Turske, mogli izazvati građanske ratove. Prema njegovim rečima: „Postoji mogućnost agresija SAD, Izraela, zemljama NATO-a i njihovih saveznika monarhija Persijskog zaliva protiv Irana“.

"Ovo bi bio rat na lokalnom nivou", piše Sivkov uz upozorenje da sledi nastavak iranskog nuklearnog i raketnog programa ili početak vojnog sukoba između Teherana i jedne od ključnih zemalja Persijskog zaliva, verovatno Saudijske Arabije.

KAMERE SNIMILE UBISTVO KAVČANINA? Milo izrešetan sa 13 metaka u leđa, ubica nosio kačket, gledao u telefon, pa nestao... Nekoliko trenutaka kasnije bežao glavom bez obzira?!

 

"Geopolitička osnova ovih i drugih sukoba biće protivljenje Saudijskoj Arabiji i SAD s jedne strane, i Kini i Iranu s druge strane, za dominaciju u regiji", rekao je ovaj ruski analitičar.

Konkretno, Sivkov je kao na druga potencijalna žarišta ukazao na rat u Avganistanu gde bi se Kina mogla umešati, zatim deljenje sfera uticaja na Arktiku i posvećenost nekih zemalja Južne Amerike oslobađanju od američkog uticaja. Prema rečima ovog analitičara, u Aziji glavni izvori srednjeročnih vojnih tenzija leže na Korejskom poluostrvu, između Japana i Kine oko spornih ostrva, i između Japana i Rusije oko Kurilskih ostrva, kao i pitanje Tajvana.

"SRBI, ŠALJEMO VAM SAMO NAJBOLJE" Sećate se Nevena koji je hakovao američko ministarstvo odbrane? Sada je objavio novi komplet fotografija za vreme bombardovnja 1999, a poruke NATO zlikovaca izazivaju mučninu (FOTO)

Sivkov je inače poznat po svojim tvrdnjama da je američka vojna snaga inferiorna u odnosu na rusku i po svojim hiperdramatičnim vojnim predlozima. Naime, ranije je Sivkov predložio gradnju termonuklearne rakete po ceni od 210 milijardi dolara kako bi se sprečila pretnja od udara asteroida. U više navrata je preporučio raspoređivanje oružja za masovno uništenje kako bi se Rusija suprotstavila SAD-u. Osim toga je tvrdio da Rusija mora graditi tako moćne nuklearne bojeve glave da bi mogle pokrenuti katastrofalne geofizičke procese na američkoj teritoriji kao što je aktiviranje vulkana Jelouston.