Vakcina
Tanjug / AP
Vakcina

Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Završni pregled dobrovoljaca na kojima je testirana vakcina protiv virusa korona u bolnici „Burdenko“ pokazao je da je kod svih razvijen imunitet na kovid 19, saopštili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

- Glavna vojna bolnica Ministarstva odbrane 'Burdenko' obavila je 3. avgusta završni medicinski pregled dobrovoljaca – učesnika u kliničkom ispitivanju vakcine protiv virusa korone, na kojoj su zajedno radili Ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamalej' - navodi se u saopštenju.

Prema protokolu kliničkog ispitivanja, dobrovoljci su 42 dana nakon prve vakcinacije došli u bolnicu, gde su detaljno pregledani.

Preporučujemo:

- Rezultati pregleda su jasno pokazali da kod svih postoji imunitet koji je razvijen zahvaljujući vakcinaciji. Nije bilo nikakvih nuspojava kod dobrovoljaca - naglašeno je u saopštenju.

Kako se navodi, ovim se može tvrditi da je vakcina bezbedna.

Podsetimo, ispitivanje vakcine, na kojoj su radili Ministarstvo odbrane Rusije i Nacionalni istraživački centar za mikrobiologiju i epidemiologiju „Gamalej“, počelo je u junu. Eksperimentalnu vakcinu su prvi primili vojnici-dobrovoljci.

S tim u vezi oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je rekao da su ključni zahtevi za vakcinu protiv virusa korona njena dokazana efikasnost i bezbednost, kao i da poverenje u nju mora biti apsolutno.

Inače, u Rusiji trenutno 17 naučnih instituta razvija 26 varijanata vakcina protiv virusa korona.

Pročitajte još: