Vladimir Putin i Donald Tramp
EPA/Michael Klimentyev
Vladimir Putin i Donald Tramp

EPA/Michael Klimentyev

Vladimir Putin i Donald Tramp, Foto: EPA/Michael Klimentyev

Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov je rekao da Moskva neće razmeniti optuženog za špijunažu, Amerikanca Pola Vilana, za Ruskinju Mariju Butinu.

Predlog o razmeni sa naše strane ticao se samo Viktora Buta i Konstantina Jarošenka. Nikog drugog od ruskih građana mi nismo predlagali za razmenu u okviru Konvencije Saveta Evrope iz 1983. godine o predaji osuđenih lica.

- Sve ostalo, svi razgovori predlozi drugih lica su spekulacije - rekao je Rjabkov.

Hajnc-Kristijan Štrahe

EPA/Florian Wieser

 

Po njegovim rečima, saopštenja američke ambasade da u predmetu Vilana nisu predstravljeni nikakvi dokazi, neće uticati na situaciju.

Rjabkov je pri tome naglasio da je Rusija kao i pre spremna na razmenu Buta i Jarošenka, iako američka strana ne pokazuje interesovanje za tu šemu.

- Ne znam kakva će biti presuda Vilanu, i da li će biti korisno uključiti ga u neku takvu šemu - zaključio je zamenik ministra.

Donald Tramp

Tanjug/AP

 

Agenti FSB su krajem prošle godine priveli u Moskvi tokom špijunske operacije Pola Vilana, koji ima četiri pasoša - Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Irske i Velike Britanije - i protiv njega je pokrenut krivični postupak.

Prema rečima Vilanovog brata, on je bivši američki marinac i išao je u Moskvu na svadbu.

U Rusiji je za špijunažu predviđena zatvorska kazna do 20 godina.

Tereza Mej

EPA/Dai Kurokawa