Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Sačuvane veze sa Evropom 

Nemački portal Die Welt objavio je članak u kome se govori o mogućnosti bliže saradnje Evropske unije i Rusije, uključujući saradnju i u vojnoj sferi.

U 2014. godini, EU je, nakon Sjedinjenih Država, uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Ne samo što ove restriktivne mere nisu uspele da potkopaju rusku ekonomiju, čineći je samo jačom, već je Moskva održala i političke veze sa evropskim prestonicama.

Rusija pomaže 

Sada je pandemija korona virusa jasno stavila do znanja da ruske vlasti nisu neprijatelj Evropi.

Štaviše, portal je u izjavi stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji Vladimira Čižova video mogućnost formiranja vojne alijanse koja će zameniti NATO.

Rusija, NATO

Twitter printscreen

Rusija, NATO, Foto: Twitter printscreen

Zajednički interesi 

Kao što je navedeno u članku, Čižov je ukazao na spremnost ruskih trupa da učestvuju u operacijama vojne komande Evropske unije, koje se izvode u trećim zemljama.

Pored toga, spomenuo je i postojanje zajedničkih interesa u bezbednosnoj politici i ekonomiji, a još veće zbližavanje sa Rusijom značajno će poboljšati izglede evropskih sila.

“Ako EU želi da zadrži svoj ekonomski uticaj u multipolarnom svetu i da nastavi uspon zemalja u razvoju, biće joj potrebna bliska ekonomska saradnja sa Rusijom,” citirao je nemački portal Čižova.

Diplomata je takođe podsetio da Rusija ne odustaje od planova najavljenih pre nekoliko godina za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora od Vladivostoka do Lisabona.

Tagovi

Komentari (2)

Pera Detlic

22.04.2020 10:06

Samo Putin u Rusija mogu da spasu Evropu..

Luka

22.04.2020 11:10

Koje bi srece bilo za covecanstvo Posebno Evrope,da zapadna evropa pocne saradnju sa Rusijom na svim poljima i oslobodi se americke paranoje prema Rusiji.Ali bojim se nema jos u Evropi politicara takve vizije.,sve su ovo male birokrate ,ciji je vek trajanja od izbora do izbora