Vasilij Nebenzja
Youtube/Printscreen
Vasilij Nebenzja

Youtube/Printscreen

Vasilij Nebenzja, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Savet bezbednosti UN nije prihvatio rezoluciju Belgije, Nemačke i Kuvajta o prekidu vatre u Idlibu

* Dve stalne članice Saveta bezbednosti su glasale protiv - Rusija i Kina

* Za rezoluciju je glasalo 12 članova Saveta, a jedan je bio uzdržan

Ranije su Belgija, Nemačka i Kuvajt podneli Savetu bezbednosti nacrt rezolucije o Idlibu, koji poziva sve strane da prekinu vatru 21. septembra u podne po sirijskom vremenu. Dokument poziva i na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i obezbeđivanje humanitarnog pristupa.

Pročitajte još:

Rusija i Kina predstavile su svoju verziju rezolucije. Ovaj dokument poziva na primirje u Idlibu od ponoći 20. septembra.

- Prestanak vojnih dejstava ne odnosi se na vojne operacije protiv pojedinaca, grupa, preduzeća i organizacija koje su povezane sa terorističkim grupama, kako je to utvrdio Savet bezbednosti - dodaje se u rusko-kineskom nacrtu rezolucije.

Nije uspela da pobedi dugogodišnju tešku bolest! Jedan predsednik ju je voleo, a o drugom je imala negativan stav! (VIDEO)

AUTOR: Alo/V.M. DATUM I VREME: 18.09.2019. 14:04 Kolege i prijatelji je smatraju legendom. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap * Cokie Roberts je preminula u 75. godini života * Bila je veliki profesionalac u novinarstvu * Više decenija je provela kao novinar na ABC News-u "Ej-Bi-Si Njuz" (ABC News) je na svojoj zvaničnoj veb stranici objavio da je Robertsova umrla nakon duge borbe sa rakom dojke koji joj je prvi put dijagnostikovan 2002.

Osim toga, autori rezolucije ističu neusklađenost koordinata objekata u Idlibu u odnosu na njihove realne lokacije, koje su dostavljene stranama radi uključivanja na spisak mesta smanjenja sukoba. U dokumentu se izražava zabrinutost da postoje i neslaganja u vezi sa svrhom nekih objekata u Idlibu.

Sirija, Idlib

Youtube/Printscreen

Sirija, Idlib, Foto: Youtube/Printscreen

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja saopštio je da se u Idlibu nisu vodile i ne vode se nikakve velike vojne operacije. Nebenzja tvrdi da se u ovoj sirijskoj provinciji poštuje prekid vatre, koji periodično narušavaju teroristi.

I najmanji udar ili napad značili bi samo jedno -sveopšti rat!

AUTOR: Alo/Srna/V.M. DATUM I VREME: 19.09.2019. 17:00 Biće krvi do kolena. Iranska revolucionarna garda, Foto: Printscreen/Youtube * Bilo kakav udar američke ili saudijske vojske protiv Irana doneo bi "sveopšti rat" * SAD razmatraju sa zalivskim zemljama eventualne akcije protiv Irana * Huti i Iran su optuženi za bombardovanje dva najveća naftna polja u Saudijskoj Arabiji Bilo kakav udar američke ili saudijske vojske protiv Irana doneo bi "sveopšti rat", izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Sistem izbegavanja sukoba postoji između UN i strana u Siriji. Prema ovom sistemu UN pruža informacije o lokaciji objekata koji se smatraju civilnim, kako bi se garantovalo da neće biti oštećeni tokom borbenih dejstava.

Idlib i Hama

Liveuamap

Idlib i Hama, Foto: Liveuamap

- Ranije je praksa bila uspešna, kada su podatke dostavljali pripadnici UN i njihovi partneri sa lica mesta, ali u Idlibu sada nema članova ove organizacije - izjavio je ranije stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

BONUS VIDEO: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu