Papa
AP
Papa

EPA

Papa, Foto: EPA

Papa je imenovao prvu ženu koja je zauzela visoku vatikansku diplomatsku funkciju nakon pritiska da bi žene trebalo da dobiju više vodećih poslova.

Papa Franjo imenovao je prvu ženu na rukovodeće mesto u Državnom sekretarijatu Vatikana.

Italijanska advokatica Frančeska Di Đovani (66), koja 27 godina radi u Vatikanu, zauzeće mesto podsekretara u Odeljenju za odnose sa državama.

Ovakav korak bez presedana omogućiće gđi Di Đovani, koja je specijalista za međunarodno i ljudska prava, da koordinira multilateralne odnose u Sekretarijatu.

Rimokatolička crkva dozvoljava da se zaređuju samo muškarci kao što su sveštenici a žene mogu raditi u senci njene administracije.

Papa Franja

EPA/Giuseppe Lami

Papa Franja, Foto: EPA/Giuseppe Lami

Međutim, ženske grupe, uključujući Međunarodnu uniju nadređenih (UISG), krovnu grupu katoličkih časnih sestara, dugo su pozivale papu da imenuje više žena na višim poslovima u vatikanskoj birokratiji.

Oni navode cifre koje pokazuju da je više od polovine od 1,3 milijarde katolika u svetu žene i da je pripadnost ženskih verskih redova otprilike tri puta veća od muških.

Izjava Vatikana kojom se potvrđuje imenovanje Di Đovanijeve kaže da će nadgledati multilateralne odnose u Sekretarijatu u kojem radi od 1993. Di Đovani je specijalista za međunarodno pravo i ljudska prava.

Ona je za zvanični vatikanski list "Vatican News" rekla da je njeno imenovanje „bez presedana“, iako je „odgovornost povezana sa poslom, a ne činjenicom da je žena“. Ona je dodala:

- Žena može imati određene sklonosti za pronalaženje zajedničkog, lekovite veze s jedinstvom u srcu. Nadam se da bi se moja mogla pozitivno odraziti u ovom zadatku, čak i ako su to pokloni koje sigurno pronalazim i kod mojih muških kolega.

Vatikan, suverena država okružen Rimom, ima diplomatske odnose sa više od 180 zemalja.

Uprkos obećanjima pape da će imenovati više žena na poslovima donošenja odluka u Vatikanu, Di Đovani je tek jedna od nekolicine. Dve najistaknutije su Barbara Jata, šefica vatikanskih muzeja, i Kristian Murai, zamenica šefa odeljenja za štampu.

Prošle godine Franjo je takođe imenovao četiri žene za prve savetnice za Biskupski sinod, odeljenje osnovano pre više od 50 godina koje priprema velike sastanke svetskih biskupa koji se održavaju svakih nekoliko godina na različite teme.