Ričard Grenel
Tanjug / AP
Ričard Grenel

Tanjug / AP

 Foto: Tanjug / AP

Grenel je sastanak održao kako bi pokušao da obezbedi miran silazak Madura sa vlasti, ali dogovor nije postignut, navode izvori.

Grenelov sastanak, o kojem je najpre izvestio Blumberg, usledio je nakon ranijih tajnih kontakata između Trampove administracije i venecuelanskih zvaničnika, tvrdi jedan od izvora.

rodrigez

PrintscreenInstagram

 Foto: PrintscreenInstagram

Izvori zastupaju suprotstavljena mišljenja o tome da li je održavanje sastanka imalo efekta.

Jedan izvor, naime, tvrdi da je Madurov saradnik pokazao određeno interesovanje za pronalaženje rešenja, ali da je nagovestio da ne namerava da čeka ishod američkih predsedničkih izbora.

Drugi izvor tvrdi da je moguće da je ovaj sastanak poslao poruku o "očaju SAD", koja će Madura samo podstaći da se učvrsti na vlasti.

Rojters podseća da je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel bio je uključen u postizanje nedavnog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između dve strane, ali nije poznat po značajnijoj ulozi u politici Venecuele i drugim pitanjima u Latinskoj Americi.

Stejt Department i Bela kuća nisu komentarisali ove navode.

Američki zvaničnici nezvanično saopštavaju da je Donald Tramp postao izuzetno frustriran zbog neuspeha njegove politike da smeni predsednika Venecuele Nikolasa Madura. U susret predstojećim predsedničkim izborima, Tramp nastoji da ostvari uspeh u spoljnoj politici koji bi mogao da iskoristi u završnoj fazi kampanje. Grenel je, inače, viši savetnik u Trampovoj predizbornoj kampanji.

Madura većina zapadnih država ne priznaje za zakonitog predsednika Venecuele, a podržavaju ga vojska u zemlji, kao i Rusija, Kina, Kuba i Iran.

Pročitajte još: