Kina, koronavirus
Tanjug/AP
Kina, koronavirus

Tanjug/AP

Kina, koronavirus, Foto: Tanjug/AP

Vlelika studija rađena u Brazilu pokazala je da je hidroksihlorokin, koji je predsednik Žair Bolsonaro snažno promovisao kao terapiju za korona virus, neefikasan za lečenje kovid pacijenata, piše BBC.

Slično mišljenje zastupao je i američki predsednik Donald Tramp, koji je rekao da bi hidroksihlorokin mogao da bude od koristi za lečenje pacijenata zaraženih koronom.

Preporučujemo:

Međutim, kliničko ispitivanje velikog obima koje je rađeno na Univerzitetu Oksford u junu pokazalo je da je hidroksihlorokin neefiksan, nakon čega je Svetska zdravstvena organizacija sprovela sopstvena istraživanja o ovom leku.

Sada je do istih rezultata došao i tim naučnika koji su sproveli istraživanje u Brazilu. Studijom su bili obuhvaćeni pacijenti zaraženi korona virusom sa blagim do umerenim simptomima bolesti iz 55 bolnica u ovoj zemlji, ukupno 667 njih, a istraživanje je pokazalo da lek nije efikasan u lečenju COVID-19 i da bi mogao da ima štetne neželjene efekte.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Nju Ingland džurnal of medisin (New England Journal of Medicine).

Autori studije su napomenuli da ona poseduje izvesna ograničenja i da "ispitivanje ne može definitivno da isključi niti značajnu korist od ispitanog leka niti značajnu štetu".

Pročitajte još:

Komentari (1)

Milibrot

24.07.2020 20:26

Pa, dobro, važno da su ga prodali naručiocima u velikim količinama, nema veze što ne pomaže. Nije ni poslat da pomaže, već da donese profit, i pomogne podizanju straha