Redžep Tajip Erdogan
Printscreen / Youtube
Redžep Tajip Erdogan

Printscreen / Youtube

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Printscreen / Youtube

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će grčke snage, ukoliko nastave da napadaju "Oruk Reis", doživeti tursku odmazdu.

Pročitajte još:

Njegove reči ponovio su ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, koji je rekao da Grčka ne bi trebalo da provocira brod "kao do sada", upozoravajući i na to da će biti odgovora. Čavušoglu je takođe napomenuo da je Švajcarska ponudila da posreduje u sukobu i da se Ankara u principu složila.

Erdogan u Aja Sofiji

Tanjug/AP

Erdogan u Aja Sofiji, Foto: Tanjug/AP

"Oruk Reis" je u ponedeljak započeo istraživačko bušenje u vodama Grčke na Mediteranu, što je dovelo do snažne reakcije Atine. Kasnije tokom nedelje, izveštaji su sugerisali da su se grčka pomorska fregata "Limnos" i turska fregata "Kemalreis" (F-247) susrele "lice u lice" u neposrednoj blizini "Oruk Reisa".

Turska vojska

msb.gov.tr

Turska vojska, Foto: msb.gov.tr

Tursko-grčka napetost zbog bušenja na Sredozemlju traje već nekoliko meseci. Situacija je eskalirala prošle nedelje kada je Atina potpisala sporazum s Egiptom o razgraničenju morskih zona radi ponovnog postavljanja zahteva za suverenitetom.

Grčka vojska

Youtube/Printscreen

Grčka vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Ankara je, međutim, potpisala sporazum sa sličnim odredbama prošle godine. Turska je takođe sprovela operacije u blizini Kipra, za koje EU takođe smatra da krše međunarodno pravo.

Preporučujemo: