Redžep Tajip Erdogan
AP
Redžep Tajip Erdogan

AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropu da podrži njegove napore u Libiji, gde je poslao vojnu pomoć međunarodno priznatoj vladi, ako želi da se konflikti u toj afričkoj zemlji okončaju.

On je istakao da će se Evropa suočiti sa novim nizom problema i pretnji ako vlada u Tripoliju padne jer će islamističke militantne grupe, kao što su Islamska država i Al-Kaida "pronaći plodno tlo kako bi ponovo stale na noge", prenosi Rojters.

"Imajući u vidu da je Evropa manje zainteresovana da pruži vojnu pomoć Libiji, očigledan izbor je da radi sa Turskom koja je već obećala takvu pomoć", napisao je Erdogan u kolumni na portalu Poltiko, uoči sutrašnjeg samita u Berlinu o rešavanju krize u Libiji.

On je objasnio da će Turska obučavati libijske bezbednosne snage i pomoći im da se bore protiv terorizma, trgovine ljudima i drugim ozboiljnim pretnjama za međunarodnu bezbednost.

Nemačka i Ujedinjene nacije će na konferenciji u Berlinu izvršiti pritisak na libijske zaraćene strane koje se bore za prestonicu Tripoli da pristanu na prekid vatre i nadzorni mehanizam kao prve korake ka miru, navodi se u nacrtu kominikea.

Kako navode diplomate, na samitu, međutim, neće biti pokušaja za sporazum o deobi vlasti izmedu dve strane.

Turska podržava međunarodno priznatu vladu vladu Fajeza al-Saradža i opisuje Kalifu Haftara, koji predvodi Libijsku narodnu armiju sa sedištem na istoku zemlje, kao pučistu.

Na međunarodnoj konferencija o Libiji, koja će sutra biti održana u nemačkoj prestonici, učestvovaće Rusija, Sjedinjene Države, Kina, Velika Britanija, Italija, Francuska, Egipat, Alžir i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i organizacije, poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige Libija je u krizi od svrgavanja Moamera el-Gadafija 2011. godine.