Vladimir Putin
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml
Vladimir Putin

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml

Vladimir Putin, Foto: (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml

„Broj problema s kojima se čovečanstvo susreće je zaista bez presedana. Epidemija virusa korona, globalni ’lokdaun‘ i zamrzavanje ekonomske aktivnosti pokrenuli su sistemsku ekonomsku krizu koju svet nije video“, rekao je on.

Putin je ocenio da su najveći rizici u svetu masovna i dugotrajna nezaposlenost čija je posledica porast siromaštva i socijalne nejednakosti. Boreći se da umanji štetu koju nanosi pandemija virusa korona, Rusija je žrtvovala 4,5 procenata bruto društvenog proizvoda.

„Pandemija je odnela na stotine hiljada života, milioni su izgubili svoje poslove, svoja primanja, nanela je ozbiljnu štetu mnogim ekonomijama“, naglasio je on.

Poseban problem predstavlja i ogroman rizik od devalvacije nacionalnih valuta, posebno kada je reč o zemljama s niskim prihodima koje mogu doći u situaciju da nisu u stanju da servisiraju državne dugove od kojih su dve trećine u dolarima.

Svetom vlada protekcionizam, uvode se sankcije pojedinim zemljama, cirkulacija robe je onemogućena.

Ukoliko se ne otvore granice ekonomije, svetu preti velika opasnost.

Zato je veoma je važno da se nađe način za reformisanje svetske trgovinske organizacije koja odavno već ne funkcioniše i odavno više nije glavni instrument za regulisanje odnosa u međunarodnoj trgovini.

Razvijene zemlje, ali i one koje se najbrže razvijaju, želeći da osvoje nova tržišta menjaju pravila, stvaraju druge mehanizme za regulisanje razmene robe, ostavljajući one manje izvan glavnih tokova snabdevanja…

Vakcina ne sme biti privilegija bogatih već mora biti dostupna svima. Rusija, koja je već napravila tri vakcine, spremna je da ih ustupi svetu po veoma povoljnim uslovima.

Ali sve to nije dovoljno – mora još mnogo toga da se uradi da se svet spase nove depresije, veće i od one Velike. Da li je Grupa 20 organizacija koja to može da izvede?

Pročitajte još: