Ruski sistem "S 300"
Profimedia
Ruski sistem

Profimedia

Ruski sistem , Foto: Profimedia

Ovo saopštenje usledilo je nakon pretnji koje su SAD uputile Rusiji zbog vojne saradnje s Venecuelom.

PROČITAJ JOŠ:

- Rosoboroneksport i druge ruske organizacije koje učestvuju u rusko-venecuelanskoj vojno-tehničkoj saradnji ostaju posvećene produbljivanju saradnje sa Ministarstvom odbrane i drugim vladinim institucijama Venecuele, obraćajući posebnu pažnju na obuku stručnjaka i pravovremeno održavanje isporučene tehnike - saopštila je pres-služba ruske kompanije za izvoz oružja.

U saopštenju se dodaje da je danas održana ceremonija otvaranja helikopterskog centra za obuku letačkog osoblja, koji su izgradili ruski i venecuelanski specijalisti.

Venecuela

screenshoot/Twitter

Venecuela, Foto: screenshoot/Twitter

"Savremeni centar za obuku na helikopterima izgrađen je po ugovoru Rosoboroneksporta (deo državne korporacije ’Rosteh‘) i venecuelanskog akcionarskog društva vojne industrije Venecuele (CAVIM)".

Prema dogovoru je osoblje Venecuele prošlo obuku u Rusiji za pravila rada ruskih simulatora (na mobilnim i stacionarnim osnovama), različite opreme za učionice, kontrolne tačke simulatora, itd.

PREPORUČUJEMO:

Kompanija je precizirala da mogućnosti ovog centra omogućiti venecuelanskim pilotima da prođu sveobuhvatnu obuku za rad i korišćenje helikoptera Mi-17V-5, Mi-35M i Mi-26T u što realnijim uslovima, simulirajući različite nestandardne situacije koje mogu nastati tokom leta. Obuka u takvom centru čini pripremu pilota bezbednijom i efikasnijom i značajno štedi troškove obuke uopšte.

Nikolas Maduro

EPA

Nikolas Maduro, Foto: EPA

Usred napetosti između Venecuele i Sjedinjenih Država, venecuelanska vlada je rasporedila bateriju S-300 u blizini venecuelanske prestonice Karakasa. Vest je objavljena neposredno nakon dolaska ruskog vojnog kontingenta u Venecuelu.

Specijalni predstavnik SAD za Venecuelu Eliot Abrams izjavio je ranije da Sjedinjene Američke Države pozivaju Rusiju da ne polazi od činjenice da ima potpunu slobodu delovanja u Venecueli i da zapamti da Vašington ima mogućnost da primeni sankcije protiv Moskve.

Abrams je odbio da precizira kakve moguće mere Sjedinjene Američke Države misle da preduzmu kada prete Rusiji, upozoravajući je da ne razmešta svoje oružane snage u Venecueli. Istovremeno, on je u suštini tvrdio da je spisak mogućih mera već pripremljen i dostavljen na razmatranje američkom državnom sekretaru Majklu Pompeu.

- Imamo spisak varijanata za akciju koje smo predali državnom sekretaru. Rekao bih da možemo da učinimo mnogo. Naravno, (pre svega) u oblasti diplomatije - naglasio je Abrams.

Ranije je Bela kuća upozorila zemlje van Zapadne hemisfere na „raspoređivanje vojnih snaga u Venecueli“. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp rekao je da ruski vojnici treba da napuste Venecuelu.