Vladimir Putin
screenshoot/twitter
Vladimir Putin, Foto: screenshoot/twitter

Mi vidimo raspad međunarodnog sistema obuzdavanja naoružanja, dodao je on i podsetio na izlazak SAD iz dogovora o sporazuma INF.

Nakon toga Moskva je morala da modernizuje svoje oružje.

- Na kraju, Rusija je dobila prednost, ali se radi na očuvanju pariteta - naglasio je šef ruske države.

Sada SAD izlaze iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa.

Postoji tendencija snižavanja praga nuklearnog oružja, upozorio je Putin. Na Zapadu je prisutna ideja korišćenja nuklearnog oružja sa malim punjenjem. Primena takvog naoružanja može dovesti do globalne katastrofe, dodao je.

- Neki analitičari predlažu da se koriste balističke rakete bez nuklearnog punjenja, ali nemoguće je utvrditi ima li tog punjenja ili ne. Zato će na njihovo lansiranje uslediti odgovor. Ne sme se doći go toga - rekao je on.

On je naveo kao primer situaciju u kojoj neka nuklearna podmornica ispali balističku raketu.

- Nuklearna podmornica je lansirala balističku raketu iz okeana. Ko zna da li je ona nuklearna ili nenuklearna! Idi tamo vidi! To je opasna stvar! - kaže Putin.

PROČITAJTE JOŠ:

"SAD se iz Avganistana povlače svake godine - već 17 godina"

Putin je prokomentarisao odluku SAD da se povuku iz rata u Siriji.

- Ne znam o čemu se radi. SAD se iz Avganistana povlače svake godine - već 17 godina.

Za sada se ne primećuje povlačenje snaga, naglasio je Putin.

Da li je tamo potrebno prisustvo američke vojske? Ne nije, ono tamo nije legitimno, naglasio je Putin.

- Ako su odlučili da se povuku, to je dobro - zaključio je on.

Putin se složio sa Trampom da su SAD dale svoj doprinos pobedi terorista i podsetio da je i Rusija bombardovala militante.

Po njegovim rečima, postoji opasnost da će teroristi otići u Avganistan i druge zemlje. Postoji opasnost i za Rusiju, Evropu u centralnoazijske države.

Skripalj i Kašogi nisu isto

- Kašogi je ubijen, dok je Skripalj živ. Međutim, Rusiji su uvedene sankcije, a u drugom slučaju je potpuna tišina. To je polarizovani, rusofobski pristup. To je samo povod da se organizuje napad na Rusiju. Da nije bio Skripalj, nešto drugo bi smislili. Meni je to očigledno. Cilj je samo jedan - obuzdati razvoj Rusije kao jakog konkurenta - izjavio je Putin, komentarišući situaciju sa ćutanjem o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Ukrajinska provokacija

Putin je spomenuo i incident u Crnom moru, rekavši da se radi o provokaciji Ukrajine i da je njen cilj bio uticanje na rejting predsednika Ukrajine pred izbore.

- Provokacija je uvek loša i ima za cilj zaoštravanje situacije. Jasno je da su kod njih izbori. Treba povećati rejting aktuelne vlasti. Ti je na štetu interesa naroda. Rejting gospodina Porošenka je porastao: sa petog se podigao na drugo mesto. On je svoj zadatak ispunio za račun interesa zemlje - dodao je Putin.

"Brinu nas američki protivraketni sistemi u Japanu"

- Američki protivraketni sistem radi sinhronizovano sa ofanzinim kompleksima. Moskva nema nikakve iluzije tim povodom - rekao je Putin.

Na Okinavi odavno postoji američka baza, podsetio je ruski predsednik.

- O kakvom suverenitetu Japana može biti govora ako se uzme u obzir odluka o instaliranju baze u Okinavi, protiv koje je i sam guverner te provincije? Svi su protiv, ali to se dešava - rekao je Putin.

Rekordan broj novinara

Putin je na početku govorio o ekonomskoj situaciji u zemlji.

Konferencija je počela u 10.00 časova po srednjoevropskom vremenu, a reč je o 14. događaju u ovom formatu za koji vlada veliko interesovanje.

Ove godine se u Međunarodnom trgovinskom centru u Moskvi, gde se održava ovaj događaj, okupio rekordan broj predstavnika medija — 1.702 novinara.

Akreditovani su novinari iz federalnih, regionalnih i stranih medija. Konferencija se održava u višefunkcionalnom Svetskom trgovinskom centru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče za NTV da se Putin tri dana pripremao za ovu konferenciju, ali da ona ne utiče na predsednikove svakodnevne obaveze.

On je dodao da je cilj konferencije da se iskoristi maksimalno prisustvo medija kako bi do ljudi došao stav ruskog predsednika i njegova ocena situacija sa kojima se Rusija suočava.

Povod za prvu Putinovu konferenciju, 2001. godine, bio je veliki broj zahteva za intervju sa ruskim predsednikom, prenosi TASS.

Najkraća konferencija bila je 2001. godine i trajala je jedan čas i 35 minuta, a najduža je održana 2008. godine - četiri časa i 40 minuta.

Na prvoj velikoj konferenciji, 2001. godine, bilo je akreditovano oko 500 novinara, a 2017. godine 1.640, što je bio rekordan broj.

Prve konferencije održavane su u Kremlju, a kasnije su zbog većeg broja mesta prebačene u Svetski trgovinski centar u Moskvi.

Komentari (1)

baka

20.12.2018 19:57

Vaš redovan čitalac, dopada mi se način izvetavanja