Redžep Tajip Erdogan
AP
Redžep Tajip Erdogan

AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara gubi strpljenje zbog vojnog napada u sirijskoj regiji Idlib, dodajući da Rusija krši sporazume usmerene na zaustavljanje sukoba u tom delu Sirije, izvestio je u sredu državni TV kanal NTV.

Obnovljena bombardovanja od strane sirijskih vladinih snaga (koje Rusija podržava) na Idlib izazvala su zabrinutost zbog novog izbegličkog talasa sa područja koje graniči sa Turskom i u kome živi 3 miliona ljudi.

Vladimir Putin

Shutterstock

Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Turska i Rusija, koje podržavaju suprotstavljene strane u Siriji, složile su se da rade na uklanjanju eskalacije borbi u Idlibu i stvaranju demilitarizovane zone prema sporazumima 2017. i 2018. koji su poznati kao sporazumi iz Astane i Sočija.

Ipak, borbe su nastavljene u poslednjem preostalom pobunjeničkom bastionu u skoro devetogodišnjem ratu u zemlji, uprkos nekoliko drugih sporazuma o primirju, od kojih su neki sklopljeni čak i ovog meseca.

Sirija, Idlib

Youtube/Printscreen

Sirija, Idlib, Foto: Youtube/Printscreen

- Trenutno Rusija ne poštuje ni Astanu, ni Soči - NTV citira Erdogana.

Obraćajući se novinarima tokom povratka iz Senegala, rekao je da je Turska, koja gradi kuće u severnom Idlibu za utočište civila koji beže od bombardovanja, rekla Rusiji da joj ponestaje strpljenja.

- Ako smo lojalni partneri sa Rusijom u vezi s tim, oni moraju izneti svoj stav...Naša je želja da Rusija odmah uputi neophodna upozorenja režimu koji smatra prijateljem - rekao je Erdogan.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

- Proces u Astani je sada u tišini. Moramo da pogledamo šta Turska, Rusija i Iran mogu da urade za oživljavanje procesa iz Astane - rekao je Erdogan.

Sirijske vladine snage u utorak su ušle u jedan grad južno od grada Idliba, u značajnom napretku za predsednika Bašara al-Asada. Turska je saopštila da će se osvetiti bilo kakvom napadu na 12 njenih posmatračkih mesta u okolini Idliba.