Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Kim Darok, prema nizu tajnih depeša i beleški poslatih vladi u Londonu, koje je list dobio na uvid, kaže: "Zapravo smatramo da aktuelni kabinet neće postati bitno normalniji nego što jeste; manje disfunkcionalan; manje nepredvidljiv; manje podeljen unutrašnjim sukobima; manje diplomatski nespretan i nevešt", napisao je navodno Darok u jednoj depeši.

Seks u parku

printskrin

Prema pisanju britanskog lista, najoštriji su epiteti koje je britanski diplomata upotrebio u opisu američkog predsednika "nesiguran" i "nesposoban".

Uglavnom su tačne vesti američkih medija o žestokim unutrašnjim sukobima i haosu u Beloj kući, piše još navodno Darok.

U depeši najnovijeg datuma poslatoj 22. juna, britanski ambasador kritikuje Trampovu politiku prema Iranu, nazivajući je 'nekoherentnom' i 'haotičnom'.

London

Printscreen

London, Foto: Printscreen

Tvrdnja američkog predsednika da je opozvao raketni udar na Iran zato što je moglo da strada 150 Iranaca "nije baš uverljiva", kazao je navodno britanski diplomata.

"Veća je verovatnoća da se od početka nije slagao s tom idejom, pribojavajući se kako bi to očigledno odstupanje od vlastitih obećanja iz predizborne kampanje iz 2016. godine izgledalo u 2020. godine", napisao je navodno Darok, aludirajući na sledeće predsedničke izbore u SAD, piše Jutranji list.

PROČITAJ JOŠ:

Darok je takođe ocenio da će predsednik Tramp "pasti" i doživeti "ponižavajući kraj".

U britanskom ministarstvu spoljnih poslova nisu odbacili istinitost depeša.

"Britanska javnost očekuje da naši ambasadori ministrima šalju iskrene, neulepšane ocene politike u zemljama u koje su poslati", kazala je predstavnica ministarstva.

"Njihova mišljenja nisu nužno i mišljenja ministara ili vlade", dodala je.

"Plaćamo ih da budu iskreni", napominje.

"Naš tim u Vašingtonu ima čvrste odnose s Belom kućom i oni će nesumnjivo odoleti takvom neodgovornom ponašanju", istakla je predstavnica britanskog ministarstva spoljnih poslova u osvrtu na moguće posledice curenja depeša u medije.

Darok spada među najiskusnije britanske diplomate, a njegov aktuelni mandat u SAD počeo je 2016. godine, pre Trampove pobede na predsedničkim izborima.