Puč protiv Erdogana organizovali kosovski Albanci?

Srna | vesti 2016-07-19 09:29:53 2016-07-19 09:29:53

Većina vojnih starešina koji su učestvovali u pokušaju državnog udara u Turskoj albanskog su porekla, prenose albanski portali. Podignute optužnice protiv 85 generala.

Printscreen Twitter

Među glavnoosumnjičenima za državni udar je i pilot Jusuf Kurt, koji je srušio ruski avion, a koji je poreklom iz sela Bukoroc kod Prizrena.

Jedna od organizatora vojnog udara je i general-potpukovnik Metin Idil, koji je, takođe, albanskog porekla.

Albanski portali navode da je Huduti prije preuzimanja komande nad turskom Drugom armijom komandovao jedinicama na granici sa Rusijom i Grčkom, te da je bio i na čelu turskih snaga u Avganistanu.

Huduti je rođen u Rečanu, u blizini Prizrena, a njegova porodica preselila se u Tursku kada je imao pet godina, dok je Ozturk poreklom iz Kosovske Mitrovice.

OPTUŽNICE PROTIV 85 GENERALA

Tursko pravosuđe podiglo je optužnice protiv 85 generala i admirala vojske zbog neuspelog pokušaja puča dok je nekoliko desetina i dalje na ispitivanju, javila je danas turska provladina agencija Anadolija.

Ukupno 103 generala i admirala turske vojske pritvoreno je u okviru istrage o neuspelom puču 15. jula u kojem je stradalo gotovo 300 osoba.

 

Expand player
Pogledajte više