"SVI SVETI PREDMETI SU UNUTRA" Prve procene štete, urušen krov, otpala kula, vatra zahvatila noseće stubove... požar u Notr Damu je KATASTROFALAN!

Veliki požar izbio je popodne u srednjovekovnoj Katedrali Notr Dam u centru Pariza, a od vatre se u potpunosti obrušio jedan toranj. U međuvremenu, požar je zahvatio i noseću konstrukciju i levu kulu, prenosi reporter RIA Novosti sa lica mesta.

Notr Dam
Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, kako je medijima rekao predstavnik katedrale Andre Fino, svi sveti predmeti koji se nalaze u Katedrali su na bezbednom.

Vatrogasci su zatvorili područje oko jedne od najposećenijih znamenitosti grada, preneo je Rojters. Na vrhu Katedrale vide se dim i vatra pored njena dva zvonika.

Portparol vatrogasne službe rekao je da će narednih sat i po biti "ključno" da se vidi da li će vatra moći da se obuzda, prenosi Rojters.

Notr Dam
Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

Agencija za civilnu bezbednost saopštila je da se za gašenje požara koriste "sva sredstva" osim aviona iz kojih bi se ispuštala voda.

Ovi avioni, kako navode, nisu pogodni za gašenje ovog požara jer bi izbacivanje vode na zgradu moglo da izazove njeno potpuno rušenje.

Na licu mesta je i 400 vatrogasaca. Gradom se raširio oblak dima, a plamen se vidi i sa udaljenosti od više kiloemtara. Zbog požara jedan deo ostva na kome se nalazi Notr Dam je evakuisan, prenose francuski mediji.

I dalje se ne zna šta je izazvalo požar. Televizija „Frans 2“ je izvestila da je policija pokrenula istragu.

Notr Dam
Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije, čija je vrednost oko šest miliona evra, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar „potencijalno povezan“ sa radovima na rekonstrukciji, navodi agencija.

Povezane vesti

 • Korisnik: slađa
  15/04/2019 - 23:42
  Vreme je da francuzi povedu računa o svom nacionalnom biću.
 • Korisnik: srb
  15/04/2019 - 23:23
  DAAA, ovo je tek početak
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi