Avion, Indonezija
Tanjug/AP
Avion, Indonezija

Tanjug/AP

Avion, Indonezija, Foto: Tanjug/AP

Indonezijske vlasti objavile su kako su u nedelju ujutro otkrile signale na dvema lokacijama u Javanskom moru koji bi mogli dolaziti iz crne kutije "Sriwijaya Aira", koji je u subotu nestao s radara samo četiri minuta nakon poletanja iz Džakarte za Pontianak. Spasilačke ekipe su u moru pronašle delove ljudskih tela i komade aviona.

U avionu su bila 62 putnika i nekoliko članova posade, a s radara je nestao četiri minuta nakon poletanja.

"Uveren sam kako ćemo vrlo brzo pronaći avion", izjavio je član indonezijskog ratnog vazduhoplovstva koji je uključen u potragu, napominjući da veruju da manje-više znaju lokaciju pada.

Potraga za avionom fokusirana je na šire područje otoka Laki i Lancang, gde je dubina mora između 20 i 23 metra.

Avion, Indonezija

Tanjug/AP

Avion, Indonezija, Foto: Tanjug/AP

Do sada je otkriveno više komada olupine, kao i prtljaga nestalih putnika, otkriveni su i posmrtni ostaci nekih putnika.

Prema raspoloživim podacima, avion je s aerodroma za Džakartu poleteo u subotu u 14.36 časova po lokalnom vremenu, a već u 14.40 iščeznuo je s radara. Let prema Pontianaku trebalo je da traje oko sat i po.

Posada aviona nije poslala nikakav poziv za pomoć, tako da će pronalazak crnih kutija biti od presudne važnosti za utvrđivanje uzroka pada Boinga 737, starijeg modela koji nema veze s 'ukletim' Boingom 737 MAX.

Avion, Indonezija

Tanjug/AP

Avion, Indonezija, Foto: Tanjug/AP

Kako je javio servis "Flightradar24", u poslednjim trenucima kada se avion video na radaru, iznenada je počeo da pada i "potonuo" je više od 3.000 metara.

Svedoci tvrde da su čuli najmanje jednu eksploziju.

- Poput munje je pao u more i ekspodirao odmah nakon toga. Bilo je to prilično blizu nas, krhotine su mi skoro udarile u brod, izjavio je jedan ribar za BBC koji tvrdi da je svedočio tragediji.

Avion, Indonezija

Tanjug/AP

Avion, Indonezija, Foto: Tanjug/AP

Veruje se da je u avionu bilo 50 putnika i 12 članova posade.

Među putnicima je bilo i desetoro dece, uključujući i tri novorođenčeta. Veruje se da su svi imali državljanstvo Indonezije.

Pročitajte još: