ZATVORENA BIRALIŠTA! Proglašen pobednik! Velika Britanija tone još dublje!

Konzervativna partija Borisa Džonsona pobednik je danas održanih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, pokazale su izlazne ankete. Kako prenosi "Bi-Bi-Si", konzervativci su osvojili dovoljno za "udobnu" većinu u parlamentu od 650 mesta.

Velika Britanija
Velika Britanija, Foto: Tanjug/AP

Kako su pokazale izlazne ankete urađene za "Bi-Bi-Si", "Aj-Ti-Vi" i "Skaj njuz", Džonsonovoj stranci pripašće 368 mesta u parlamentu, dok će laburistima na čelu sa Džeremijem Korbinom pripasti 191.

Liberalnim demokratama pripalo je 13 mesta, stranka Bregzit nije osvojila nijedno mesto, Škotska nacionalna stranka osvojila je 55 mesta, Zeleni jedno mesto, a sve ostale manje stranke 22 mesta.

Ovi rezultati, s obzirom na to da se radi o podacima dobijenim na izlaznim anketama, mogu da se razlikuju od prvih preliminarnih rezultata, koji se očekuju sutra ujutru.

Džeremi Korbin
Džeremi Korbin, Foto: AP/Jane Barlow

Današnje glasanje odvijalo se po lošem vremenu, a birališta su zatvorena u 22 sata po lokalnom vremenu.

Brojanje glasova obaviće se tokom noći, a većina rezultata biće objavljena sutra ujutru.

Pravo glasa imalo je 46 miliona glasača.

Boris Džonson
Boris Džonson, Foto: Tanjug/AP

Birališta u Velikoj Britaniji otvorena su jutros u 7 sati po lokalnom vremenu, a glasali su i britanski premijer Boris Džonson i njegov glavni rival laburista Džeremi Korbin.

Džonson je glasao u biralištu otvorenom u Metodističkoj gradskoj kući u Londonu, a sa njim je bio pas Dilan koga je na poklon dobio nakon što je izabran za premijera, prenosi Skaj njuz.

Njegov rival Džeremi Korbin glasaso je u severnom Londonu, dok je premijerka Škotske Nikol Stardžeon glasala na biralištu u Glazgovu.

Šta su izlazne ankete

Izlazne ankete rađene su na 144 biračka mesta, a obuhvatile su 22.790 birača. Izlazne ankete su presek glasova izveden prema glasovima malog uzorka birača, dobijenim odmah po njihovom napuštanju birališta. Birači dobiju anketni listić i anonimno ga popunjavaju odgovarajući na pitanja o godinama, polu, prihodima i sličnim kako bi se što vernije predstavile kategorije birača.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi