facebook
AP/Tanjug
facebook

AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Istraživači, među kojima je 60 profesora sa vodećih istraživačkih ustanova u SAD, zamolili su Zakerberga da razmotri uvođenje strože politike prema dezinformacijama i zapaljivoj retorici koja nanosi štetu ljudima, naročito tokom previranja zbog rasne nepravde, koja i dalje traju u SAD.

Kako navodi AP, istraživači tvrde da pismo ima više od 160 potpisnika, a da je oko 10 odsto njih zaposleno u fondacijama koje vode Zakerberg i njegova supruga, Prisila Čen.

Konkretno, u pismu se Zakerbergu zamera zbog odluke da ni na koji način ne bude označena Trampova kontroverzna objava na "Fejsbuku" u kojoj je on, reagujući na nemire u Mineapolisu koji su izbili pošto je jedan beli policajac ubio Afroamerikanca Džordža Flojda, napisao da "kada počnu pljačke, počinje i pucnjava".

Autori pisma su istakli da ta izjava jasno podstiče nasilje, a Zakerberg je najavio da će razmotriti uvođenje drugih mogućnosti "Fejsbuka" da reaguje na objave u kojima se krše pravila ponašanja na toj društvenoj mreži, budući da za sada postoje samo dve opcije: da takvi sadržaji budu označeni kao neprikladni ili da budu uklonjeni.

Poređenja radi, "Tviter" je Trampove objave sa istovetnom retorikom i označio kao neprikladne i degradirao.