Njujork
EPA
Njujork

EPA

Njujork, Foto: EPA

Američki istoričar Stiven Koen se složio sa njim i dodao da je reakcija Amerikanaca i Rusa na događaje vrlo slična. Ipak, on je primetio i neke razlike.

„Rusi, posebno Moskovljani, preživeli su toliko vanrednih situacija u 20 veku da su genetski spremni za katastrofe. Oni su po tome razlikuju“, izjavio je Koen.

Njujork

EPA

Njujork, Foto: EPA

Profesor je ukazao na razlike u ponašanju regionalnih vlasti u Rusiji i SAD.

„Iako je različita reakcija na krizu u različitim regionima Rusije, u celini svi političari, za razliku od naših, moraju da uzimaju u obzir mišljenje eksperata. U ovom slučaju – lekara. U tome se pokazuje vertikala vlasti – ne sme se ignorisati ljudsko znanje“, rekao je istoričar.
Koen je izrazio nadu da bi nastala situacija mogla da pomogne u otopljavanju odnosa između Moskve i Vašingtona.

„Posebno sada kada nam je potrebno resetovanje odnosa između SAD i Rusije, pa i alijansa kao u vreme Drugog svetskog rata protiv Hitlera. Opasnost virusa stvara tu alijansu ponovo aktuelnom“, zaključio je profesor.

Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Novinar ga je podržao, podsetivši na pomoć SSSR Americi za vreme Drugog svetskog rata.

„Ruzvelt 1942. godine ništa pozitivnio nije imao da kaže američkom narodu. I jedina pozitivna vest je dolazila iz Rusije – Rusi su pobeđivali naciste u velikim bitkama. Ispostavilo se da nam je Rusija potrebna samo u trenicima strašne krize“, zaključio je Bečelor.