Korona
Tanjug
Korona, Foto: Tanjug

Prema finskoj laboratoriji, ovaj novi soj ne mogu da otkriju svi PCR testovi koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija. 

„Laboatorije Vita i Institut za biotehnologiju Univerziteta u Helsinkiju otkrili su dosad nepoznatu varijantu korone u uzorku sa juga Finske. Mutacije u ovoj varijanti otežavaju da virus bude otkriven najmanje jednim od PCR testova koje preporučuje SZO. Ovo otkriće moglo bi da ima značajan uticaj na utvrđivanje širenja bolesti“, navodi se u saopštenju laboratorija.

Iako novi soj virusa korona sadrži mutacije koje se takođe mogu naći u britanskim i južnoafričkim sojevima, prilično se razlikuje od svih prethodno pronađenih.

„On ima neke iste osobine kao i ranije raširene varijante u svetu, ali izgleda da ne pripada soju niti jedne od ranije poznatih varijanti“, navodi se u saopštenju.

Profesor kliničke mikrobiologije u laboratorijama Vita Sakari Jokiranta saopštio je da određena mutacija soja sprečava njegovo otkrivanje jednom od metoda koje je odobrila SZO.

„Ovo je primećeno prilikom analize uzorka pacijenta sa varijantom infekcije kovid 19“, dodao je on.

Međutim, istraživači još uvek nemaju informacije o tome gde se ova mutacija razvila, ali je malo verovatno da se to dogodilo u Finskoj, jer je ukupan broj slučajeva kovida 19 u toj zemlji znatno manji nego u drugim državama.

Otpornost novog soja na postojeće vakcine zasad je nepoznata.

Prema statistikama Finskog instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu, u sredu se broj slučajeva virusa korona povećao za 548, dostigavši ukupno 51.595 od 5,5 miliona građana. Broj mrtvih od posledica kovida 19 u toj zemlji je 723.

Skoro 240.000 Finaca već je primilo vakcinu protiv korone, što je oko četiri odsto populacije te zemlje.

BONUS VIDEO:

.

Pročitajte: