vakcina
shutterstock
vakcina

shutterstock

vakcina, Foto: shutterstock

Vakcina, koji su napravili Univerzitet u Kvinslendu i biotehnološka kompanija CSL, pokrenula je jak imuni odgovor na kovid 19 u prvoj fazi ispitivanja, ali je takođe dovela do nekih nesrećnih komplikacija koje uključuju još jedan opasan virus. Antitela koja su štitila učesnike od infekcije virusa korona dovela su i do lažnih pozitivnih rezultata na HIV testovima.

Iako se nijedan učesnik ispitivanja zapravo nije zarazio HIV-om, australijski ministar zdravlja Greg Hant priznao je da bizarni neželjeni efekat ometa otkrivanje HIV-a. Za HIV koji napada imunološki sistem još uvek ne postoji lek, a ako se HIV ne leči može dovesti do AIDS-a.

Prema navodima kreatora vakcine, rešavanje problema moglo bi da potraje godinu dana. Ovaj neuspeh podstakao je CSL i australijsku vladu da otkažu drugu i treću fazu ispitivanja.

Premijer Australije Skot Morison je rekao da ta vakcina neće biti deo vakcinacionog plana. Prethodno je vlada naručila 51 milion doza CLS vakcina i sredinom 2021. godine bila je planirana masovna vakcinacija, prenosi RT.

Pročitajte još:

Komentari (1)

mile m

11.12.2020 17:56

Nije uopšte "bizaran slucaj". I HIV/AIDS je laboratorijski virus nastao sa ciljem depopoulacije a širen je u Zapadnoj Africi kao vakcina protiv Ebole ili nekog druge opasne bolesti (zaboravio sam koje).