Raketa
Epa
Raketa

Epa

Raketa, Foto: Epa

Kineska raketa 'Dugi marš 5B' teška 21 tonu, lansirana prošlog četvrtka, nekontrolisano pada te bi se narednih dana trebalo srušiti na Zemljinu površinu. Stručnjaci upozoravaju kako bi mogla pasti i na naseljeno područje. Astronaut Džonatan Mekdovel rekao je za Spejsnjuz da putanja rakete na kojoj se ona može srušiti pokriva područje koje se proteže severno od Nju Jorka preko Madrida, Pekinga te sve do južnog dela Čilea i Velingtona na Novom Zelandu.

Iako će većina 30-metarske rakete izgoreti prilikom ulaska u atmosferu, njeni ostaci mogli bi pasti na navedenoj putanji, koja ima i dosta naseljenog područja. Raketa trenutno putuje brzinom od oko šest kilometara u sekundi, piše Daily Mail. Kinezi su već imali teškoće s navedenim modelom rakete prilikom kontrolisanog rušenja na Zemlju. U maju 2020. godine raketa se nekontrolisano srušila u more blizu Mauritanije u Africi dok su njeni ostaci preleteli iznad Los Anđelesa i Njujorka.

Podsetimo, Kina je u četvrtak lansirala modul bez posade, prvi od tri elemenata buduće svemirske stanice koju planira završiti do kraja 2022. godine za šta će trebati desetak misija. Modul nazvan "Tianhe" (Nebeski sklad), lansiran je najvećom kineskom raketom Dugi marš 5B iz lansirnog svemirskog centra Venčang na tropskom ostrvu Hainanu.

Tianhe je jedna od tri glavne komponente prve svemirske posade koju su razvili isključivo kineski stručnjaci nasuprot jedinoj postojećoj drugoj jedinici takve vrste - Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

PROČITAJTE JOŠ: