ljudi
Tanjug
ljudi

Tanjug

 Foto: Tanjug

U Italiji je u poslednja 24 sata zabeleženo više od 25 hiljada novozaraženih korona virusom, 205 osoba je preminulo od posledica virusa, a testirano je 198 hiljada osoba, piše agnecija Ansa.

Šef vladinog savetodavnog naučno-tehničkog komiteta Agostino Mioco rekao je da se samo rigoroznim pridržavanjem novih mera za ograničavanje širenja covida-19 može izbeći novi karantin.

Anketa:

Da  li poštujete mere?

 

"Za dve sedmice znaćemo da li su nam i ove mere bile dovoljne ili ćemo morati ponovo da uvedemo totalno zatvaranje", rekao je on za dnevni list "Il Koriere dela Sera".

On je ocenio da su nove mere vlade u skladu sa epidemiološkom situacijom koja se ubrzano pogoršava.

Mioco je kritikovao, kako je rekao, "instant stručnjake" i one koji se takvim proglašavaju, a koji sada kritikuju vladine mere ili nude rešenja koja se ne zasnivaju na činjenicama.

"Gde su bili ti stručnjaci kada su proteklih decenija političari smanjivali novac bolnicama, kada su zatvarana odeljenja intenzivne nege, kada je pomoć javnim bolnicama smanjivana u korist privatnih? Ne sećam se da sam čuo glasove protiv takve politike, ovih koji sada urlaju na mere vlade", rekao je šef naučno-tehničkog komiteta.

U Italji su proteklih decenija, političkim odlukama, favorizovane privatne zdravstvene ustanove koje su iz javnih fondova dobile veliku finansijsku pomoć.

Tek je vanredna situacija zbog pandemije kovida -19 pokazala da je to bila kardinalna greška jer se sada pokazalo da u javnim zdravstvenim ustanovama nedostaju cela odeljenja, koja su ukinuta, zatvorena, napuštena.

S druge strane privatne klinike i bolnice su "neupotrebljive" u vanrednim okolnostima jer su svoju aktivnost usmerile na one zdravstvene usluge koje donose brzu zaradu, na primer estetsku hirirgiju i slično.

Pročitajte još: