Američka vojska
EPA/Sgt David Hicks Handout
Američka vojska

EPA/Sgt David Hicks Handout

Foto: EPA/Sgt David Hicks Handout

Konvoj američkih vojnih vozila ušao je iz Iraka u provinciju Al-Hasaka na severoistoku Sirije, javila je televizija Šam FM. Prema njenom postu na Fejsbuku, najmanje 55 vozila, uključujući tenkove i inžinjersku opremu, ušlo je u provinciju iz Iraka.

Koalicija predvođena SAD bori se protiv terorističke organizacije Daeš u Siriji i Iraku od 2014. godine. U Siriji prisustvo koalicije nije odobrila ni vlada zemlje, ni mandat Saveta bezbednosti UN-a.

Američka i ruska vojska

Twitter/Printscreen

Američka i ruska vojska, Foto: Twitter/Printscreen

Prošle godine Vašington je objavio poraz takozvanog kalifata Islamske države, ali je dodao da će ostati u Siriji kako bi sprečili ponovno oživljavanje terorističke grupe. Da bi opravdao produženi boravak svoje vojske u Siriji, američki predsednik Donald Tramp rekao je da postoji potreba da "sačuva naftu" i spreči da je uzmu preostali teroristi.

Američka vojska

Youtube/Printscreen

Američka vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Ranije ovog meseca, američke snage stacionirane u Siriji, navodno su započele izgradnju nove vojne baze u naftom bogatoj provinciji Al-Hasaka. Prema turskoj novinskoj agenciji Anadolija, koja je navela svoje izvore, oprema i materijali za gradnju stigli su iz Iraka preko graničnog prelaza al-Valed.

Agencija je sugerisala da je baza sagrađena tako da ruske snage, koje su zakonito raspoređene u Siriji, ne dođu do naftnog polja Rmelan.