Donald Tramp
AP
Donald Tramp

AP

Donald Tramp, Foto: AP

Američki predsednik Donald Tramp obraća se javnosti pošto je Bela kuća potvrdila da nije postignut sporazum sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom.

Pročitajte još:

 

Tramp je najpre pozvao Pakistan i Indiju da okončaju sukob koji je eskalirao prethodnih dana, a zatim prokomentarisao situaciju u Venecueli.

"Apelujemo na vlasti da dozvole da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je napotrebnija".

"Nije bio najbolji trenutak da se bilo šta potpiše", rekao je Tramp, osvrćući se na propale pregovore,

On je pohvalio Kima, i istakao da je zadovoljan pregovorima.

"Sad smo se rastali s Kimom, imali smo dobre sastanke, ali nisam mislio da je pametno sada nešto potpisati. On je zanimljiv lik, imamo sjajan odnos. Bila su dva produktivna dana, " rekao je Tramp.

Donald Tramp i Kim Džong Un

Tanjug/AP

Donald Tramp i Kim Džong Un, Foto: Tanjug/AP

"U ovom trenutku nije postignut dogovor, ali njihovi timovi se raduju sastanku u budućnosti", izjavila je potrparolka Bele kuće Sara Sanders.

Američki predsednik konferenciju za novinare održava dva sata ranije nego je bilo najavljeno. Odmah nakon konferencije Tramp će odleteti u SAD.

Pročitajte i ovo:

 

Bivši portparol Stejt Departmenta Džon Kirbi izjavio je da su "razgovori predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong-una verovatno "pukli" u nekom trenutku", dodajući da je verovatan razlog "veliki jaz između očekivanja na obe strane".

"S jedne strane, to je razočaravajuće jer bi svima bilo dobro da krenu napred sa nekom vrstom okvira za pregovore", rekao je on.

"Međutim, nisam sklon da krivim predsednika što je spreman da ode - u tome ima neke snage."

Kirbi je rekao da ovaj Trampov potez govori u prilog tome da je predednik SAD spreman da načini ovakav potez zbog budućeg dogovora, a to je ohrabrujuće.