Zrno, super top, amerikanci
Printscreen youtube

Posle svemirskih lasera kojima bi američka vojska trebalo da obara ruske i kineske rakete, Pentagon u planu novog budžeta za 2020. planira da konstruiše novo oružje koje će biti sposobno da gađa ciljeve u Rusiji i Kini, udaljene hiljadama kilometara od Sjedinjenih Država.

U pitanju je prema zamisli Pentagona konstruisanje hipersoničnog projektila i strateškog topa, koji praktično rade zajedno, su ono što američka vojska treba da uništiti kao planirane ciljeve u Rusiji i Kini, prenosi portal Breaking Defense.

Džinovski top će gađati ciljeve na puno većoj udaljenosti od bilo kog postojećeg ili proizvedenog oružja. Ideja nije nova i uporediva je s modernom verzijom “Debele Berte”, najvećeg i najsnažnijeg nemačkog topa u Prvom svetskom ratu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 I dok bi Pentagon za dizajn lasera Trampovih “svemirskih snaga” trebalo da dobije 304 miliona dolara, za ostvarenje ovog cilja i stvaranje “Debele Berte 2.0” će Pentagon tražiti 228 miliona dolara samo u 2020. godini, a do 2024. godine, kako bi izradio prototip plana, potrošiće ukupno 1,18 milijardi dolara.

Odeljenje za istraživanje i razvoj Pentagona smatra da je ovo oružje “nužno” za neutralizovanje naprednih oružja Rusije i Kine i nada se da će ih strateški top otkriti i uništiti “čak pre nego što se lansiraju”.

 


Breaking Defense naglašava da Moskva i Peking naporno rade na tome kako da pogode neprijateljske ciljeve i SAD se suočavaju s tom situacijom, što je noćna mora za Vašington. Raketni lanseri američke vojske i kamuflirani topovi su verovatno jedina oružja na koje SAD mogu da računaju.

 Hoće li američki svemirski laseri, hipersonični projektili i strateški dalekometni topovi biti konstruisani čak kao prototip do 2024. godine, videćemo. U svakom slučaju, Odeljenje za istraživanje i razvoj Pentagona će i u budžetu za 2020. godinu dobiti važan deo sredstava, a ako se sve završi kao s nekim prethodno otkazanim projektima, neće se dogoditi ništa. Sledeći vojni budžet će biti veći, a dug zemlje će se bližiti rekordnom nivou od 30.000 milijardi dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Naime, 10.aprila 1990 Britanci su zaplenili 8 cevi dužine 1m namenjenih iračkoj petrohemiji.Međutim iste godine u aprilu i maju zaplenjeno je u Nemačkoj, Grčkoj,švajcarskoj, Turskoj još cevi.. Zapad je smatrao da te cevi pripadaju pokojnom dr Bulu ( ubijen 22.marta 1990 u Briselu) konstruktoru topova koji je za Irak navodno radio supertop pod imenom projekt Babilon. Performanse topa su trebale biti dužina od 50 do 160 m masa 4.500 t, ukopan sa đuletom od 2 tone koje se ispaljuje brzinom od 199 metara u sekundi. domet od 300 do 600 km. Tane je dužine 3,6 m.. UNSCOM eksperti koji su u Iraku zatekli cevi tvrdili su da su slične kanalizacionim da je je sve prenaduvano što se tiče podataka, kasnije su cevi uništene a priča o supertopu postala mit.