Kraljica Elizabeta i porodica
Shutterstock
Kraljica Elizabeta i porodica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Britanska kraljevska porodica ima višestruke izvore prihoda, a kraljica je "teška" 360 miliona funti. Ona i njen sin, princ Čarls, najviše "zarađuju" od svojih imanja i novca kojeg dobijaju od Parlamenta.

Milione prima i ostatak porodice. Tri glavna izvora kraljičinih prihoda su kraljevska apanaža, vojvodstva Lankaster i njena privatna imanja i investicije. Kraljica je uz to vlasnica svih neobeleženih labudova, delfina i kitova u kraljevstvu, i to od 12. veka iako od toga, šale se ekonomisti i stručnjaci za kraljevsku porodicu, verovatno ne profitiraju mnogo.

Kraljevska apanaža je godišnji prihod od vlade koji de facto pokriva troškove putovanja, reprezentacije, osiguranja, zaposlene i održavanja kraljevskih palata i imanja.

Kraljica je dobila 42.8 miliona funti (oslobođenih od poreza) putem kraljevske apanaže za fiskalnu godinu 2016-2017, ta brojka je porasla na 76.1 milion funti zbog finansiranja renovacije Bakingemske palate. Kraljevska apanaža dobija se iz zbira imanja i farmi (Kraun estejt) koji godišnje generišu stotine miliona funti.

Pročitajte još: