Džozef Džo Bajden
Profimedia
Čuvamo ga ko malo vode na dlanu: Džozef Bajden, Foto: Fonet AP

Bajdenovi saradnici razmatraju izvršnu uredbu koju bi američki predsednik potpisao u narednim mesecima, rekla su dva izvora Rojtersu o potezu koji bi uklonio ono što aktivisti nazivaju "mrljom na američkom ugledu u svetu".

Bajden je tokom svoje kampanje 2020. najavljivao da će podržati zatvaranje Gvantanama, ozloglašenog zatvoga na kubanskoj teritoriji, ali za sada nije precizirano kada će se to desiti. 

Usprkos snažnoj inicijativi, Gvantamo će se teško zatvoriti u bližoj budućnosti zbog političkih i pravnih prepreka koju po tom pitanju čekaju novu vladu.

Uspostavljen nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. za osumnjičene iz inostranstva, zatvor je zbog okrutnih metoda ispitivanja i zatvorskih kazni bez suđenja postao simbol preterane upotrebe sile SAD-a u "ratu protiv terorizma".

Bivši predsednik Barak Obama, koji je svojevremeno rekao da je "u mračnim hodnicima Abu Graiba i zatvorskih ćelija Gvantama SAD ugrozio svoje najvažnije vrednosti", obećao je da će kubanski zatvor prestati sa radom kada stupi na vlast.

Drugog dana u Beloj kući potpisao je uredbu o zatvaranju zatvora na rok od godinu dana, ali to se nije dogodilo tokom njegova dva mandata. 

Donald Trump je stupanjem na vlast 2017. ukinuo Obaminu inicijativu za zatvaranje ovog zatvora.

Danas je tamo 40 zatvornika, većina njih gotovo dve decenije leži bez suđenja.

BONUS VIDEO:

Pročitaje još:

Komentari (1)

Milan

13.02.2021 16:36

америчка демократија..?