dronovi, napad, nafta, saudijska arabija
Printscreen Twiter
dronovi, napad, nafta, saudijska arabija

Printscreen Twiter

dronovi, napad, nafta, saudijska arabija, Foto: Printscreen Twiter

* Cene zlata i srebra skočile su danas za više od 1,0 odsto, jer su investitori "pobegli" 

* Skok cena plemenitih metala je nastupio pošto je Saudijska Arabija u subotu privremeno zatvorila skoro polovinu kapaciteta za proizvodnju nafte

* Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička grupa Huti u Jemenu

Cene zlata i srebra skočile su danas za više od 1,0 odsto, jer su investitori "pobegli" u sigurne aktive nakon što je napad na saudijske naftne pogone izazvao zabrinutost oko globalnog snabdevanja energentima i pojačao tenzije na Bliskom istoku.

Plaćaćemo benzin kao zlato!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 16.09.2019. 13:04 Neočekivano! Gorivo, Foto: Shutterstock Napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko u Saudijskoj Arabiji umanjio je za pet odsto svetsku proizvodnju nafte i izazvao najveći skok cena tog energenta od 1991. godine, nakon što su američki zvaničnici za napad okrivili Iran.

 

Cena zlata na spot tržištu porasla je 1,27 odsto na 1.507,40 dolara za uncu, dok su američki fjučersi zlata poskupeli za 0,83 odsto na 1.512,1 dolara, prenosi tv mreža CNBC.

Srebro se, kao i zlato, smatra sigurnom investicijom, ali se taj metal koristi i u proizvodnji robe široke potrošnje, kao i u industrijskom sektoru.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Cena srebra na spot tržištu porasla je 2,96 odsto na 17,94 dolara po unci.

Skok cena plemenitih metala je nastupio pošto je Saudijska Arabija u subotu privremeno zatvorila skoro polovinu kapaciteta za proizvodnju nafte u toj državi nakon serije napada bespilotnih letelica na najveće svetsko postrojenje za preradu nafte.

Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička grupa Huti u Jemenu, a Trampova administacija je za napad optužila Iran.

BONUS VIDEO: Dragan Đilas posle suđenja sa Goranom Vesićem