KOSMONAUT
Shutterstock
KOSMONAUT

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dok je Tereškova priznala da je vodila razgovor sa šefom ruske države, ona je odlučila da neće više govoriti o tome šta su njih dvoje razgovarali.

Valentina Tereškova, ruska poslanica i bivša kosmonautkinja koja je postala prva žena u istoriji koja je odletela u svemir, nedavno je imala privatni razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Razgovor se očito dogodio nakon što je Tereškova predložila amandman na Ustav kojim bi se suštinski uklonila ograničenja maksimalnog broja predsedničkih mandata i na taj način bi se potencijalno omogućilo Putinu da se kandiduje za predsednika tokom sledećih izbora.

Međutim, čini se da bivša kosmonautkinja nije želela da detaljno objašnjava o čemu je tačno razgovarala sa predsednikom.

"Previše želite da znate", rekla je. "I to je tajna".

Dok je predlog Tereškove već odobrila Duma, Putin je sam tvrdio da društvo treba da ima garancije "za regularnost [promene] vlasti".

"Smatram neprimerenim uklanjanje iz Ustava ograničenja broja predsedničkih mandata", rekao je.

Vladimir Putin predložio je promene ruskog Ustava u televizijskom obraćanju u januaru, kada je i zvanično potpisao zakon o uvođenju navedenih izmena u martu.

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu ako ga odobri Ustavni sud Rusije i dobije podršku više od polovine onih koji učestvuju na javnom glasanju koje bi trebalo da bude održano 22. aprila.