Porošenko digao vojsku, traži razgovor sa Putinom!

alo.rs | vesti 2016-08-11 13:59:02 2016-08-11 13:59:02

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naredio je da se vojska rasporedi na granici sa Krimom. On je tražio da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Profimedia

Porošenko je naredio da sva vojska u blizini Krima i Donbasa bude u pripravnosti i spremna za borbu.

- Upravo sam održao sastanak sa čelnim ljudima naših odbrambenih agencija, kao i Ministarstvom spoljnih poslova. Naredio sam raspoređivanje svih vojnih trupa blizu administrativne granice sa Krimom kao i u Donbasu, i uveo najviše stanje uzbune - napisao je Porošenko na svom Tviter nalogu.

NATO zabrinut

Zvaničnici NATO izrazili su danas zabrinutost zbog rastućih tenzija između Rusije i Ukrajine i pažljivo prate situaciju.

Neimenovani zvaničnik Alijanse rekao je da Rusija treba da radi na smirivanju tenzija, navodeći da "Moskva nije obezbedila dokaze da je Ukrajina poslala sabotere da izvrše teroristički napad na Krimu".

"Nedavne ruske vojne aktivnosti na Krimu ne pomažu smirivanju tenzija", naveo je on.

NATO zvaničnik je pozvao sukobljene strane da se vrate za pregovarački sto i rade na mirnom rešenju sukoba u Ukrajini.

On je rekao i da želi da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nekoliko zapadnih lidera usled rasta tenzija između Kijeva i Moskve.

Ističe da je od svog ministra spoljnih poslova Pavla Klimkina zatražio da dogovori telefonske razgovore sa Putinom, liderima Nemačke i Francuske Angelom Merkel i Fransoa Olandom, američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Putin je juče optužio Kijev da koristi terorističku taktiku u pokušaju destabilizacije Krima.

Rusija navodi da je omela oružane ukrajinske pokušaje da ubaci sabotere na poluostrvo, što Kijev negira.

Expand player
Pogledajte više