Suša, nepogoda, zmlja
Shutterstock
Suša, nepogoda, zmlja

Shutterstock

Suša, nepogoda, zmlja, Foto: Shutterstock

Poplave, suše, toplije vreme i invazija pustinjskih skakavaca su posledica klimatskih promena koje su jako pogodile Afriku, a najgore tek sledi jer će pojedini regioni ostati bez hrane, sa pogoršanim stanjem u ekonomiji i zdravstvu, piše u današnjem izveštaju službe Ujedinjenih nacija za klimatske promene.

Verujete li u globalno zagrevanje?

 

Glad je sve veća, a brojne poplave su doprinele invaziji skakavaca koji su uništili na stotine hiljada hektara zemlje od januara.

Ni toplije vreme ne pomaže - toplije vreme je korisno za insekte koji još lakše prenose denga groznicu, malariju i žutu groznicu.

Temperature su skočile na kontinentu sa 1,2 milijardi stanovnika, kao i u celom svetu, međutim, Afrika je posebno ranjiva na nagle promene, dodaje se u Svetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO).

Tople temperature uništavaju useve, prihodi padaju, a poljoprivreda je osnova afričke ekonomije.

"Do sredine 21. veka, najveći deo poljoprivrednih useva u Africi će biti ozbiljno ugroženo", dodaje se u izveštaju

Očekuje se smanjenje od 13 odsto u zapadnoj i centralnoj Africi, 11 odsto u severnoj i osam posto u istočnoj i južnoj Africi, preneo je Rojters.

Afričke države već imaju loše prihode od poljoprivrede i nemaju adekvatan odgovor na klimatske promene, saopštio je WMO.

Ciklonske aktivnosti su naterale blizu dva miliona ljudi da se isele iz domova, na stotine ih je nastradalo, a primera radi uništeno je pola miliona hektara žitarica u Mozambiku, dodaje Rojters.

Pročitajte još: