Kraljica Elizabeta
printskrin
Kraljica Elizabeta

printskrin

Kraljica Elizabeta, Foto: printskrin


Ona je pozvala na jedinstvo nacije, istakavši da će da "ukoliko to budemo, pobedićemo ovaj izazov".

- Nadam se da ćemo u godinama koje su pred namo moći da se osećamo ponosni kako smo odgovorili na ovaj izazov, a da će oni koji dolaze posle nas moći da kažu da je ova generacija Britanaca bila jako kao i bilo koja druga. Atributi kao što su samodisciplina, odlučnost i osećaj brige prema drugima i dalje krase ovu zemlju - kazala je kraljica.

- Govorim vam u ovo vreme izazova za nas. U vreme kada je promenjen život u našoj zemlji, a te promene su nekima donele tugu, većini finansijske probleme kao i ogromno izazove našoj svakodnevici - kazača je kraljica Elizabeta.

Ona je rekla da se saoseća sa bolom koje osećaju porodice pogodene epidemijom korona virusa i zahvalila se ljudima koji se pridržavaju pravila i ostaju kod kuće i na taj način štite one koji su najranjiviji.

- Dok smo se suočili sa raznim izazovima do sada, ovaj je drugačiji. Ovoga puta, sve nacije sveta ujedinjene su u zajedničkom pogodu, koristeći nauku i naše instinktivno saosećanje da se zajedno oporavimo. Ponovo ćemo se sresti. Pobedićemo i taj uspeh će pripasti svima nama - kazala je ona.

Poruka kraljice sadržala je snimke medicinara, radnika koji isporučuju robu, pripadnika vojske kako montiraju poljsku bolnicu u Londonu, kao i građani kako aplaudiraju onima koji su na prvoj liniji odbrane od ove smrtonosne zaraze.

Da podsetimo, ovo je tek peto obraćanje kraljice u poslednjih 68 godina, a dolazi u vreme kada se Velika Britanija suočava sa epidemijom korona virusa. Čak su čelni ljudi u toj zemlji inficirani smrtonosnom bolešću, kao što su njen sin princ Čarls i premijer Boris Džonson.

Poruka je snimljena u dvorcu u Vindzoru pod visokim merama predostrožnosti, a bili su prisutni samo kraljica i snimatelj koji je nosio punu zaštitnu opremu.